Életmód

2016.02.14. 13:10

Fiatalokat kérdeztünk: Ünnepeljünk-e Valentin-napon?

Két barát beszélget: - Ti ünnepeltek Valentin-napon? - Mit ünnepelnénk, nem vagyok Bálint! - Ez a közismert poén is rávilágít a hazánkban egy-két évtizede meghonosodott szerelmesek ünnepének kétes megítélésére.

Mikó-Baráth György

Február 14-én leginkább a fiatalok tartják ezt az eredetileg amerikai szokást. De tényleg igazi ünnep lenne már Magyarországon a Valentin-nap? Szeretik a fiatalok? A témában három fiatal párt kerestünk fel.

Süslecz Martina és Turi Dávid Martina szalagavatóján

Riportalanyaink közül legfiatalabb pártól, Süslecz Martinától és Turi Dávidtól elég meglepő választ kaptunk Valentin napjával kapcsolatban. „A Valentin-nappal az egyik legnagyobb gond, hogy mindig összekeverjük, hogy mikor van. Így vagyunk ennek az ünneplésével is." További véleményük is elég „szigorú" volt. „A Valentin-napot meghagyjuk a divatozásból ünneplőknek. Szeretni a másikat, és ennek ünneplését mindennap kinyilvánítjuk valamilyen formában, akinek erre egy napot kell találni, nem irigylem!"

Hörcsöki Zoltán és Boronyák Bianka

Boronyák Bianka már több, mint két éve alkot egy párt Hörcsöki Zoltánnal. Bianka is egyetértett abban, hogy ők sem tekintik különös napnak a február 14-ét. „Ha mind a kettőnknek van ideje, akkor kitalálunk valami programot, de ez a hétköznapokban is így van. Szóval különösebben nem tartjuk." Bár Bianka véleménye nem volt olyan szigorú, mint Martináéké. „Sokan mondják, hogy azért nem tartják, mert mindennap szeretik a másikat, mi nem azért, mert erről azt gondolom, anyák napja is van, pedig mindennap szeretjük az anyukánkat. De van két barátunk is, akik Valentin-napján születtek, így szinte mindig van valami program erre a napra."

Hörcsöki Zoltán is megszólalt férfiként, erről az eléggé nőiesnek titulált ünnepről. „Ha megyek Biankához, vacsorát csinál, és úgy készül, mintha minden nap Valentin-nap lenne. Valentin-napon nem ajándékozzuk meg egymást, hisz egyikünk sem tartja olyan különlegesnek, mint mondjuk egy születésnapot vagy a karácsonyt."

Lupucz-Czémán Veronika és férje, Lupucz József a nagy napon

Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondol erről egy fiatal házaspár. 2015 novemberében kötötte össze életét Lupucz József és Czémán Veronika. Az ő véleményük sem tért el sokban az előttük szólókétól, de leginkább a már házas Veronika „védte meg" a Valentin-napot. „Erről a napról szerintünk mindenkinek a szívecskék, gyertyafényes vacsora, rózsák és a romantika jut eszébe. De mi úgy gondoljuk, hogy nem csak ez az egy nap kell, hogy erről szóljon. Ha felkelek, ugyanúgy megölelgetem a párom, mint minden reggel. Ha olyan kedvünk támad, elmegyünk enni valahova, vagy pedig nézünk egy jó filmet. Egy meglepetés csoki, egy előhívatott közös fotó vagy egy mosoly az év bármelyik napján megvalósítható. Számunkra egy évforduló sokkal fontosabb. Nem csak egy napnak kell arról szólnia, hogy az ember kinyilvánítsa a szeretetét." Bár az idén vasárnapra esik Valentin-nap, így kevesebbeknek ütközhetett munkával, de erre is rávilágított Veronika. „Szem előtt kell tartanunk a mindennapi kötelességeket is, ha a beosztásomban az áll, hogy dolgoznom kell Valentin-napon, ha szeretnénk is ünnepelni, nem sok választásom marad."

Az általunk megkérdezett párok válaszaiból nem rajzolódott ki túlságosan nagy támogatottság a szerelem februári megünneplésének. Nyilván sokan vannak, akik nem így látják, hisz mégiscsak élnek a Valentin-napi szokások Magyarországon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!