Életmód

2015.10.07. 13:02

Fogadjunk, hogy emiatt még Te is letennéd a cigit!

Szinte hihetetlenül hangzik, de aki képes felhagyni a dohányzással, egy év alatt összespórolhat annyit, amiből már megengedhet magának egy tengerparti nyaralást, vagy néhány év alatt akár egy új lakást is. A Pénzcentrum mutatja, mennyibe fáj ez a káros szenvedély, és mi mindenre lehet spórolni a leszokással.

Az idén áprilisban megjelent Európai lakossági egészségfelmérés Magyarországra vonatkozó adatai szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik, szemben a 2009-es 31 százalékkal. Ez pozitív eredménynek tűnik, azonban valójában a rendszeres dohányosok száma nem változott, csupán az alkalmi dohányosok aránya esett vissza.

Magyarország a dohányzással összefüggő halálozás tekintetében sajnálatos módon előkelő helyen szerepel az uniós listán. A tüdőrák halandóságban éllovas, a dohányzással szintén összefüggő keringési betegségek okozta halálozásban pedig benne van a TOP 5-ben -derül ki a KSH adataiból.

Nem csak egészségi, hanem gazdasági szempontból sem előnyös az éves szinten komoly összegeket felemésztő dohányzás, ugyanis a megromlott egészségi állapot az egészségügyi ellátások gyakoribb igénybevételéhez, illetőleg a táppénzes napok számának emelkedéséhez vezethet.

Nem is beszélve az olyan járulékos költségekről, mint például az egészségügyi- vagy életbiztosítás, ami a dohányosoknak jellemzően drágább. Ezeket a tényeket csak tetőzi, hogy évente akár annyi pénzt meg lehet spórolni a leszokással, ami egy álomnyaralásra, vagy hosszabb távon akár egy új lakásra is elég lenne.

Míg 1996-ban 150 forintba sem került egy doboz cigaretta, addig ma nem igazán ússzuk meg ezer forintnál olcsóbban. Kevesebb, mint tíz év leforgása alatt közel tízszeresére nőttek a dohányárak, a drasztikus növekedés főképpen 2011 óta szembeszökő.

A drágasága ellenére azonban továbbra is sokan vannak, akik nem hajlandóak lemondani a káros szenvedélyről, pedig az egészségügyi szempontokon felül pénztárcabarát döntés is lenne. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit lehetne megspórolni, ha nem gyújtanának rá többé az aktív pöfékesek.  Hogy egyszerűbb legyen a matek, ezer forintot számoltunk fel egy doboz cigaretta árának, így kijött, hogy ha minden nap egy doboz cigarettát füstölünk el, az körülbelül

 

A jelenlegi várható élettartamot figyelembe véve, ami  Magyarországon 78,7 év nők, és 71,6 év férfiak esetében, ha  valaki 20 éves korától élete végéig dohányzik, azaz megközelítőleg 50 éven át, akkor ennyi idő alatt nem kevesebb, mint

Ennek igazából csak a képzelet, és természetesen az egyéni igények szabnak határt, de itt van néhány ötlet:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!