Életmód

2015.10.18. 12:49

Foglalkozása: szülő

Zalaegerszeg - Negyedik, egyben utolsó állomásához érkezett pénteken a Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jó gyakorlatok című szakmai konferenciája, amely pedagógusoknak és szülőknek is szólt.

Arany Horváth Zsuzsa

A lenti, keszthelyi és nagykanizsai helyszínek után a megyeszékhelyi volt Apáczai művelődési házba gyűlt felnőttek kicsit játszhattak, kicsit gyakorolhatták a figyelemkoncentrálást, de mindenekelőtt kilenc szakember, köztük pszichológus, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, logopédus segítségével tanulhatták az egyik legfontosabb foglalkozás, a szülőség fortélyait.

A Jó gyakorlatok című szakmai konferencia előadói: Frigy Erna Ildikó, Kásler Tünde, Gellén Melinda, a szakszolgálat főigazgatója, Bali Viktória, Farkas Andrea, Ábrahám Angéla, Fábry Zoltán, Szegletiné Ebedli Mária, Bogdán Marianna

A KLIK és a Remény Gyermekei Alapítvány jóvoltából is rendezett délutánon Fábry Zoltán először például a közös minőségi időről beszélt, amit a gyerekeinkkel tölthetünk, Óvári-Miseta Adrienn pedig a csecsemők mozgásának fejlesztéséről. Kiderült, elég egy kendő, amivel a szülőpár egyszerű trükkökkel fejlesztheti a baba koordinációját, néhány színes játékkal pedig a színek, formák felismerését. Szeletiné Ebedli Ildikó szintén a mozgás elengedhetetlen szerepéről szólt, majd Frigy Erna Ildikó közös figyelemfejlesztő játékra invitált, azután Bali Viktória a beszédfejlesztés kapcsán mutatott ügyes módszereket. Bogdán Marianna igazgatóhelyettes tipikusan nehéz szülő-gyerek szituációkat modellezett vállalkozó kedvű alkalmi szereplőkkel, amivel kívülről láttatta a szülői minták hibáit. Ábrahám Angélától megtudtuk, a szülők számára adottak a külső segítség elemei, ha elakadnak, ha gubanc akad a családban, a gyerek egészséges testi-lelki fejlődésében. Kásler Tünde a pályaválasztás alaposan megváltozott körülményeit vázolta fel, arra figyelmeztetve, hogy a jó önismeret kulcskérdés ebben a döntésben.

Farkas Andrea összeállította mindazon segítő intézmények, szervezetek listáját, amely a szülők rendelkezésére áll megyeszerte.

A megyei pedagógiai szakszolgálatnak lehetősége volt arra, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően az elhangzott előadásokat füzetben jelentesse meg. Így később is fellapozhatjuk az elhangzottak írott formáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!