Életmód

2017.01.08. 13:52

Hadüzenet a súlyfeleslegnek? - A túlsúlyosokat manapság már nagy szeretettel fogadják az edzőtermekben

Nagykanizsa - A tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás helyrebillentheti az egészséget. A helyes képlettel szinte mindenki tisztában van, a gyökeres változtatástól viszont sokak tartanak.

Benedek Bálint

A sporttáplálkozás és táplálékkiegészítő képzést végzett kanizsai lány, Varga Gabriella viszont azon dolgozik, hogy ez szemlélet megváltozzon.

- A saját életemből tudom, hogy nem érdemes kifogásokat keresni, lépni kell, bár van olyan, akinél a fokozatosság a legcélravezetőbb - mesélte a szakértő. - A közérzetem nem volt jó, az emésztésem sem működött, a bőröm a megfelelő ápolás ellenére szinte állandóan pattanásos volt, s ezekre a problémákra az orvosok sem találtak megoldást.

Gabriella azonban hallgatott a szervezete tiltakozására és egyik napról a másikra szakított régi életmódjával. Azóta a korábbi problémái rendeződtek.

- A szervezeteink eltérőek, nyilván ez a recept nem mindenkinél válik be - tette hozzá a fiatal hölgy. - A fő célom, hogy minél több ember étkezését forradalmasítsam, hisz' meggyőződésem szerint az elrettentő példák, a hízásból adódó betegségek ellenére még mindig nagyon kevesek táplálkoznak tudatosan.

Varga Gabriella (balról), Simongáti Eszter és Fürdős Gergő az étkezésre és a mozgásra is ügyel Fotó: Szakony Attila

A szakértő szerint az ünnepek idején sokak képtelenek nemet mondani a gazdagon megterített asztaloknak. Pedig az édességeket el kellene felejteni, e mögött lelki problémák is meghúzódhatnak.

- Szívem szerint a tej és tejtermékek fogyasztását sem ajánlanám, ráadásul sokak érzékenyek rá ugyanúgy, mint a gluténra - folytatta. - Aki nagyon makacsul ragaszkodik a fent említett ételekhez annak azt tanácsolnám, hogy mindössze néhány hétre mellőzze a táplálkozásából, s az biztos, hogy a szervezete később hálás lesz az alkalmi szünetért.

Gabriella találkozott olyanokkal, akik az ünnepek után hirtelen megvonták maguktól szinte az összes tápanyagot, mondván minden kilójuktól szeretnének lehetőleg azonnali hatájjal megszabadulni. Ezzel viszont többet ártanak a szervezetüknek, mint használnak.

Az egészséges táplálkozás és a sikeres fogyás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, halat valamint szárnyast eszünk, és a szénhidrátbevitel csökkentése mellett megpróbáljuk visszaszorítani a cukrot tartalmazó élelmiszereket.

- A friss gyümölcsök rendkívül magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalommal bírnak, ráadásul ha ilyeneket nassolunk, akkor nem kell attól tartanunk, hogy a strandon nem férünk el a törölközőn - mosolygott.

Varga Gabriella jelzi, a táplálkozás mellett a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a felesleges kilóktól megszabaduljanak az emberek. Az lenne a legjobb, ha rendszeresen mozognánk, mivel ez bizonyítottan oldja a stresszt, javítja a közérzetet, valamint csökkenti a magas vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

- Az ma már egy elavult beidegződésnek számít, hogy a túlsúllyal rendelkezőket kiközösítik az edzőteremben - tette hozzá. - Ellenkezőleg, inkább szeretettel fogadják őket, hiszen tettek egy fontos lépést annak érdekében, hogy egészségesek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!