Életmód

2017.07.28. 12:05

Egyre nehezebben mondják ki az igent a fiatalok

Egy angol kutatás szerint egyre több idő telik el az elköteleződésig.

A kutatók arra jutottak, hogy egy átlagos angol pár 4,9 évet vár, mielőtt megállapodna. Megállapították továbbá, hogy a fiatalok többségében saját elhatározásból kötnek házasságot, nem pedig külső nyomásra - írja a Szeretlek Magyarország.

A kutatás során 4000 friss házaspárt kérdeztek meg, akik átlagosan 1,4 évig, azaz 17 hónapig randiztak, mielőtt összeköltöztek, majd 1,83 évig, azaz 22 hónapig éltek együtt az eljegyzést megelőzően, azután pedig további 1,67 évet, azaz 20 hónapot vártak a házasságig. Így jön össze az említett 4,9 év, amely időtartam korábban még nagyjából 3 évre volt tehető.

A felmérésből kiderül az is, hogy 1971 óta most a legalacsonyabb a válások száma Angliában, a friss házasok 83%-a pedig saját elhatározásból döntött a frigy mellett. A Bridebook alapítója, Hamish Sheperd szerint mindez azt mutatja, hogy a mai házasságok boldogabbak és erősebbek mint valaha, valamint a felek is egyenrangúbbak.

A helyzet Magyarországon is hasonló. A KSH idei adatai szerint 2010-től folyamatosan növekedett a házasságkötések száma Magyarországon, miközben a házasulandók életkora is emelkedett. Ezzel szemben 2010 és 2014 között csökkent a válások száma, 2015-ben stagnált, majd 2016-tól ismét egyre kevesebben döntöttek a válás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!