Életmód

2016.05.19. 13:29

Hogy tudjuk, mit eszünk

Keszthely - Kiváló volt a múltkor elkészített dödölle, rakott krumpli vagy sült burgonya, most pedig nem sikerült annyira jól? Biztosan előfordult mindenkivel. Az ok lehet az is, hogy nem a megfelelő burgonyát választottuk, hiszen sokszor nem szerepel a fajta neve a csomagoláson. Ezen változtat egy új rendelet.

Keszey Ágnes

A napokban lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó minőségi követelmények rendelete,  melynek hatására a fogyasztók tudatosabban választhatják ki, milyen krumplit vásárolnak. A Pannon Egyetem Georgikon Kar Burgonyakutatási Központja már régóta szorgalmazta: a vásárlók tudják meg, hogy különböző típusú burgonyák léteznek, s ezeket a termelők, forgalmazók tüntessék fel a csomagoláson is.

Dr. Polgár Zsolt kezében egy rekesz „Balatoni rózsa” burgonya. Ez a fajta B típusú, tehát főzni való (Fotó: Keszey Ágnes )

A földművelésügyi miniszter napokban életbe lépett új rendelete ezt is tartalmazza. A jogszabály megalkotása során a keszthelyi szakemberek javaslatait is figyelembe vették.

– Mostantól kötelező feltüntetni a származási országot, a fajtát, és a felhasználási típusát is: salátaburgonyának való („A” típusú, nem szétfővő), főzni való („B” típusú, kissé szétfővő), vagy sütni való („C” típusú”, szétfővő) – emelte ki dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi intézet igazgatója, hozzátéve: így a vásárló már tudni fogja, hogy legközelebb is olyan burgonyafajtát válasszon, ami egyszer már elnyerte tetszését. A rendelet minőségi követelményeket is előír, például nem lehet keverni egy csomagoláson belül a különböző fajtákat, szabályozták a külső megjelenési követelményeket és a forgalomba hozható minimális méretet is: 35 milliméternél kisebb burgonyát nem lehet árusítani, miközben az újburgonya 28 milliméternél nem lehet kisebb.

– Szabály van arra is, mi az újburgonya: ami éretlenül, foszlós héjjal lett betakarítva. Eddig előfordult, hogy újburgonyaként kínáltak olyan terméket, melyet más kontinensen, teljes érésben takarítottak be, mondjuk februárban. Ennek az élvezeti értéke nem ugyanaz, mintha egy magyar újburgonyát vásárolnánk – tette hozzá dr. Polgár Zsolt. Az intézetigazgató úgy véli: a rendelet hatására az erősen kifogásolható minőségű, főként import burgonyák visszaszorulnak, és jobb minőségű fajták közül választhatnak majd a vevők.

Címkék#burgonya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!