Életmód

2016.10.16. 18:25

Hogyan lesz szép gyermekünk mosolya?

Dr. Scheibelhoffer Vanda fog- és szájbetegségek szakorvosával, fogszabályozó szakorvossal arról beszélgettünk, mit tehet egy szülő, hogy gyermeke mosolya szexepilje legyen, rémisztő fájdalmak forrása helyett.

Kiss Gyöngyvér

Az első kis fehér ékköveket még hírből sem ismeri a kisded, amikor már szüleit fogszabályzással riogatják. A cumizást és a hüvelykujj szopását sem hagyhatják kedves ismerősök szó nélkül.

- Mindenféle rossz szokás, mint például a cumi, ujjszopás kerülendő, hiszen ezek a fogak és az állcsontok állását is megváltoztathatják, a későbbiekben pedig esztétikai és funkcióbeli hátrányt is okozhatnak - szögezte le a szakember. S rögtön hozzátette, hogy a lehető legnagyobb kárt mégis mindezek túl korai megtiltásával okozhatjuk, hiszen pszichésen nagy segítséget nyújthatnak a csecsemőknek kis kellékeik . Mint mondja, fogszabályzás szempontjából csupán az a lényeg, hogy kisiskoláskorig próbálja a gyerkőc elhagyni a cumizást.

- A cumizásból adódó rossz szokások, amelyek gyerekkorban állandósulnak, anatómiai elváltozásokhoz vezethetnek.

S bár a tudomány már sokféle módszerrel előrukkol egy-egy szabálytalan fogsor kezelésére, legnehezebb a rossz szokásokat leküzdeni. Ha valakinél például beidegződött, hogy kidugja a nyelvét, s ezáltal folyamatosan nyomja előre a fogait - s ezt a hatást nem tudják megfékezni az ajakizmok sem - egy kifelé álló fogazat jön létre. Éppen ezért fontosak a rendszeres fogorvosi szűrések is, hogy minél előbb észrevegyék a szakemberek a probléma forrását.

A tíz hónapos Horváth Lóránt az ujját szopja. Fontos a megnyugtató foglalatosság, amiről pár évesen úgyis leszokik majd (Fotó: A szerző)

Ma már az sem egyértelmű, hogy hány éves korban cserélődnek a fogak. Míg a kilencvenes évek végén általános nézet volt, a nyolcéveseknek kezd cserélődni a fogazatuk, manapság az elsősök zöme túlesett legalább egy fog kiesésen.

- Kevés rostos, nyers dolgot és sok pépes ételt eszünk manapság, így nincs akkora szükség az izommunkára, nincs az az erő, ami stimulálná az állcsontok növekedését. Az izmok fokozott funkciója elősegítené az állcsontok vérellátását, ami kedvez a csont mélyén elhelyezkedő fogcsírák fejlődésének. Fokozott izomműködés, azaz rágás hiányában a fogcsírákat feleslegesnek érzi a szervezet. Ez az evolúciós változás megfigyelhető abban is, hogy elcsökevényesedik a bölcsességfog, de ugyanígy a gyermekek esetében a fogszabályzás során is rengeteg csíranélküliséggel találkozom. Egy hátsó hézag nem szembetűnő, bár a rágóképesség visszaállítása okán ez is kezelendő, de ha a mosolyt adó fogak hiányoznak, az esztétikailag sem túl előnyös - mutatott rá dr. Scheibelhoffer Vanda.

Mikor érdemes a fogápolást elkezdeni? Bizonyos álláspontok azt hirdetik, hogy már pár napos babák esetében is az esti rituálé része kell, hogy legyen a fogíny ápolása, másik szélsőséges vélemények szerint ráér akkor megmosni a gyerek a fogát, ha már nem nyeli le a fogkrémet.

- A masszírozás segíti a fog előtörését, de ennek még más funkciója nincs. Viszont ahogy az első fogacska kibújik, el kell kezdeni a fogápolást. Lehetőleg a szülők rendszeresen mossák mechanikusan a gyerkőc fogacskáit.

A cumisüvegben lévő cukros itallal nagyon óvatosan kell bánni, hangsúlyozta a fogorvos. Mivel a cumi hosszan a gyermek szájában van, tovább érintkeznek a fogak a cukorral. Sok baba szájában a cumisüveggel alszik el, s ez sokkal rosszabb, mint egy altató cumi. Hiszen mindvégig cukros közegben áztatja a fogakat, a baktériumok egy táptalajt kapnak, s elindul a fogszuvasodás.

Az édességek fogyasztását érdemes a főétkezésekhez kötni, ami után jöhet a fogmosás, tanácsolta a szakember. De a nyalókák, cukrok, kekszek helyett inkább csokit együnk, nagyobb a zsírtartalmuk, ami bevonja a fogakat, s egyfajta relatív védőhatást fejt ki-az előbb említett édességekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!