Életmód

2014.09.08. 06:20

Minden fejben dől el - Horváth-Mérksz Gabriella tanácsai étkezésről és sportról

Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, először a gondolkodásmódon kell változtatni. Így kezdte pályafutását egy egerszegi lány, Horváth-Mérksz Gabriella is.

Németh Diána

Horváth-Mérksz Gabriella kivívta a szereplés jogát a legrangosabb brit fitnesz bajnokságon

Horváth-Mérksz Gabriella jelenleg Angliában él, személyi edzőként dolgozik, sikereiről nemrégiben számolt be a Zalai Hírlap. Legutóbb kivívta a szereplés jogát a legrangosabb brit fitness bajnokságon, érdemes tehát megszívlelnünk a tanácsait.

Sokak számára ismerős az érzés, nézzük magunkat a tükörben, és nem az az ember tekint vissza, akit látni szeretnénk. Horváth-Mérksz Gabriellában hasonló érzések kavarogtak, amikor Angliába költözött. Korábban atletizált, kézilabdázott, azonban két évig nem sportolt semmit. Külföldön határozta el, hogy változtat ezen. Konditerembe járt, azonban nem látta saját magán a fejlődést.

– Miért lehetett ez?

– Nem szabad felelőtlenül kondizni. Először is, fejben dől el minden! Az első lépés a felismerés, hogy jött ránk pár kiló, majd az elhatározás, hogy változtatok ezen. Nem szégyen segítséget kérni – mondta Horváth-Mérksz Gabriella. – Itthon Hajmási János, a Hagyma Gym SE személyi edzőjének tanácsára kezdtem el helyesen étkezni és sportolni. A felesleges kilókat úgy tudtam leadni, hogy elhagytam a finomított liszttel és a cukorral készült ételeket. Péksüteményeket és tésztaféléket egyáltalán nem ettem. Aki csak pár kilót szeretne leadni, annak azt ajánlom, egyen teljes kiőrlésű péksüteményeket, búzaliszt helyett zabbal készült finomságokat. Ez óriási változást tud okozni. Fontos, hogy próbáljuk meg az ételeket önmagukban fogyasztani. Nem kell feltétlenül mindig köretet enni. Ha mégsem tudjuk elhagyni, akkor legyen az zöldség, vagy egy kevés barna rizs.

– Van jól bevált receptje?

– Nagyon kedvelem például a lecsós csirkét. Ezt mi magyarok szeretjük jó olajosan készíteni. Szerintem a kevesebb néha több. Figyeljünk a mértékre. A szervezetnek csak a csirkére és a zöldségre van szüksége. Növényi olajat használjunk, a kókuszolajat például bármelyik natura boltban be lehet szerezni.

– Mi a helyzet a csokoládéval? Az édesszájúaknak azért nehezebb a dolguk...

– Ez igaz, éppen ezért, ha betartunk mindent, heti egyszer lehet „bűnözni". – folytatja a szakember – Ha már látja az ember az eredményt, nem is várja annyira azt a napot, hiszen szeretne még jobb eredményt elérni.

Nem szégyen segítséget kérni egy tapasztalt edzőtől

– Fontos a fokozatosság?

– Az állóképességtől is függ. Aki heti két-három alkalommal mozog, s csak az étkezésre nem figyel eléggé, annak nem kell annyira óvatosnak lennie, azonban aki egyáltalán nem sportol, annak fokozatosan kell felépítenie az állóképességet. Fontos meggyőződni arról is, hogy a gyakorlatot helyesen végezzük-e. Erre jó a személyi edző. Persze nem kell életünk végéig támogatnia, de a kezdetekkor elengedhetetlen.

– Egy bizonyos idő után otthon is lehet edzeni?

– Nem vagyok híve ennek. Szerintem az embernek szüksége van egy bizonyos mozgástérre, eszközökre, amelyek egy jól felszerelt edzőteremben megtalálhatók. A kondibérlet nem kidobott pénz. A legfontosabb, hogy higgyünk magunkban, és ne adjuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!