Életmód

2017.03.28. 14:15

Húsba vágó kérdések - Miből érezni a gyorspácolást, hogyan kell rostélyost sütni

Zalaegerszeg - Nemcsak a húsvét, hanem a tavasz, a bográcsozások közeledte is ráirányítja figyelmünket a húsétkekre. Minőségről, árakról, forgalomról beszéltünk ifjabb Miklós István húsipari, kereskedelmi szakértővel.

Hajdu Péter

Hol van már a több mint egy éve történt sertéshús-áfa-csökkentés, és az akkor bekövetkezett árzuhanás? Aki még emlékszik a 700-800 forint közötti lapockára, tudja, hogy már a múlté, a sertéshús ára jócskán megemelkedett azóta.

- Ennek ellenére a hazai sertéshús iránti folyamatos keresletnövekedésről lehet beszélni a kiskereskedelemben. Részben a piac élénkülése, a kereslet is okozta ezt az árváltozást, és más is. A sertés felvásárlási ára is emelkedett a korábbi évekhez képest, azt követik az árak. Néhány hét múlva, húsvét előtt nagy forgalomra számít a kereskedelem. Húsvétkor ez mindig így van, de most a nagyhéten még nagyobb forgalomra kell majd számítani, a nagypéntek ugyanis kiesett a munkanapok közül. A péntek forgalma csütörtökre és szombatra fog összpontosulni - mondta Miklós István.

Preisinger Zsolt hentes és ifjabb Miklós István egy házi érlelésű füstölt csülköt mutat Fotó: Katona Tibor

Hozzátette, a forgalomnövekedésnek van egy speciális, helyi oka is. Mint ismert, az egyik hipermarket tavaly év végétől felújítás miatt zárva van a zalai megyeszékhelyen. A szakember szerint ez a körülmény legalább harminc százalékos forgalomnövekedést idézett elő a helyi húsboltok körében.

Húsvét hagyományos étele a füstölt sonka, amiből idén is nagy választék lesz, azon belül jelentős minőségi és árkülönbségekkel.

- Ez érthető, hiszen a hagyományos érlelésű házisonka elkészüléséhez legalább hat-nyolc hét kell. Addig érlelik sóban, majd füstöléssel tartósítják, illetve ízesítik, nem tartalmaznak tartósítószert. Ezzel szemben a gyorspácolt termékek egy-két nap alatt elkészülnek. A gyorspácban adalékanyagok és víz van, ezért az ilyen füstölt hústerméknek megnő a térfogata. A füstölt ízt füstpótló anyagokkal lehet utánozni. Ezt a vásárló ellenőrizni tudja. Az ilyen sonka felülete füst illatú, de ha felvágja a sonkát, az ilyen gyorsérlelésű hús belsejében már nem érezni a füstölés illatát - adott tanácsot vásárlói gyorstesztre.

Nem a legnagyobb marhahúsfogyasztók vagyunk, és különösen nem a húsvét idején. Mégis, mint a szakértő elmondta, ebben az időszakban nő a marhahús forgalma is.

- Ez a kinti munkák megindulásával, a szabadban tartózkodás idejével hozható összefüggésbe, amikor már megkezdődnek a bográcsozások. Marhából a pörköltnek való húsrészek, a nyaktarja, a lábszár, illetve a pacal nagyon kelendő. De vannak hívei a legdrágább húsrésznek, a vesepecsenyének is. A steak-nek a nagyobb, 1,7 kilogramm fölötti méretű vesepecsenye való, tatárbifsztekhez pedig a másfél kiló alatti vesepecsenye. Kevesen tudják, egy 800-900 kilós marhának van körülbelül kétkilós vesepecsenyéje. Érdekes marhahúsrész a rostélyos, ez a rész faggyúval erősen átszőtt. Az olaszoknál ez a hagyományos pecsenye, aminek a sütéséhez semmiféle zsiradékot nem használnak, csak a saját zsírján sütik a rostélyost - mondta ifjabb Miklós István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!