Életmód

2017.05.20. 12:55

Húsz éve még nem volt ennyi ízfokozó - Ezért van ilyen sok beteg?

Magyarországon is egyre nagyobb réteg fektet komoly hangsúlyt a minőségi, tudatos táplálkozásra.

ZH

Nem is olyan meglepő ez, hiszen egyes adatok szerint napjainkban közel egy millió ember szenved liszt vagy tejcukor-érzékenységtől hazánkban. Bazsó Mónika, a zalai speciális éttermet üzemeltető szakértő a Zalai Hírlapnak elmondta, úgy véli, 20 évvel ezelőtt alig hallott valaki ezekről a betegségekről, mára kis túlzással népbetegséggé váltak, pedig az ételérzékenységek kialakulásában véleménye szerint ennek jelentős szerepe van!

- Sablon, hogy a gluténérzékenyek finomított gabonaféléket nem ehetnek, noha a köztük is vannak kivételek, például a kukorica, ami része lehet az étrendjüknek. A laktózérzékenyeknek a tejtermékektől kell óvakodniuk.

A cukros és mindenféle mesterséges aromát, színezéket tartalmazó üdítők, illetve a tej alapú italok az ételekkel szembeni intolerancia kialakulásához szintén hozzájárulhatnak, jelezte S jobb, ha abba is belegondolunk, hogy mi lehet egy 12%-os gyümölcslében!

Gyakori vád a tartósítószert nem tartalmazó, cukormentes ételekkel, italokkal kapcsolatban, hogy drágák.

- Szerintem inkább úgy kéne feltenni a kérdést, mi terheli meg jobban a pénztárcát: a kialakult érzékenység kezelése, vagy olyan táplálkozás, ami mentes mindenféle ízfokozótól, tartósítószertől, finomított cukortól és liszttől, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket felhasználva? Hiszen tökből, cukkiniból, zöldségekből is készíthető, méghozzá megfizethető áron, élő, egészséges étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!