Életmód

2016.04.17. 14:15

Igazi harc, monokli nélkül - A brazil jiu-jitsu barátja az ízületeknek

Zalaegerszeg - Rengeteg harcművészeti mód terjedt el világszerte, mind a keleti kultúrát és életérzést hozva el hozzánk.

Jóna István

Tartást és fegyelmet adnak a harcosnak és jellemformáló hatásuk is van. Április elején Zalaegerszegre látogatott és szemináriumot tartott Maximilian Carvalho, aki a Brazil Jiu-Jitsu harcművészeti ág egyik kiemelkedő európai versenyzője és oktatója, a Gracie Barra Hungary vezetője. Az ismerkedésben a Zalaegerszegi Brazil Jiu-Jitsu Sport Egyesület elnöke, Szirmai Attila volt a segítségemre.

- A jiu-jitsu eredetileg japán harcművészeti rendszer volt, ebből fejlesztette ki Jigoro Kano a judot. A jutsu végűek voltak a harci rendszerek, a do végűek az iskolai rendszerű oktatások. A japán mester kivette a veszélyes technikákat és hozzáadta a biztonságos földreérést elősegítő eséstechnikát. Egy judo mester az 1920-as években elment Amerikába, és ott a Gracie család fiait kezdte tanítani judo-ra. A fiuk nem voltak se erősek se nagyok, kialakítottak számukra egy rendszert, ez lett a brazil jiu-jitsu.

Attila elmondta, hogy a jiu-jitsu szinte ott kezdődik, ahol a judo véget ér, a földön. Ebben a sportágban nem a szép földreviteleket pontozzák, hanem a földharc folyamán véghezvitt technikákat, ami rendszerint kopogtatásig, azaz feladásig tart.

A zalaegerszegi Regionális Judo Központban mondhatni megtelt a tatami Max érkezésére. A tizenévesek mellett lányok, hölgyek és férfiak várták, hogy a legjobbak egyikétől tanulhassanak. A közös edzés keretében Max aprólékosan bemutatta azokat a szorításokat, fojtásokat, földharc elemeket, amiket erre az alkalomra hozott.

- 17 éve találkoztam a harcművészettel, előtte fociztam. A stílus a légkör nagyon megtetszett és tanulni kezdtem - vázolta a kezdeteket tört, de tökéletesen érthető magyarsággal Max, aki 11 éve érkezett hozzánk, és azóta is a Gracie Barra iskola meghonosításán dolgozik.

A brazil jiu-jitsu fejlődése folyamatos, egyre népszerűbb hazánkban. Erről Molnár Gábor, a Nyugat-dunántúli Gracie Barra Egyesület területi vezetője és a Sümegi Gracie Barra Farkasok elnöke tájékoztatott.

- A szemináriumra a helyieken kívül Veszprémből, Szombathelyről, Sümegről, Ajkáról és Tapolcáról érkeztek tanulni vágyó sportolók. A műhelymunka során Max rendre bemutatja az előrelépést segítő technikákat, mi pedig gyakorlunk.

Viszonylag bonyolult mozgás és technika jellemzi a sportot, így inkább tizenéves kortól ajánlják. Gábor elmondta, a sport népszerűségét növeli, hogy Hollywoodban is sok ismert ember gyakorolja, például a remek focista Lizarazu, vagy az Al Bundyt alakító színész.

- Jiu-jitsu mindenkinek! - ez a szervezet jelszava. Ez a sport megfog, és nem enged. Szórakoztató, a gyakorlás javítja az ember kedélyállapotát, nem az adottságoktól függ, hanem, a szorgalomtól. Laza, könnyed a légkör, s bár itt is megvannak az etikai szabályok, nem uralkodik katonás hangulat. Kistermetűek is űzhetik, hiszen nem az erő, hanem a technika számít.

Maximilian Carvalho (bal szélen) a  földharc technika számos elemére megtanította a jelentkezőket

Érdekelt, hogy mennyire formálja a jellemet.

- Különlegessége, hogy erős önbizalmat ad. A problémás fiatalokra is jó hatással van, a versenyek jóvoltából a hasonló harcosokkal szemben akarnak már bizonyítani, nem az utcán.

Mindemellett jót tesz a szív- és érrendszernek, s a földharc alapú küzdelem sokkal inkább barátja az ízületeknek, mint az ütős, rúgós harc.

Szirmai Attila, a tavaly megalakult helyi egyesület vezetője elmondta, Mártírok utcai edzőtermükben szerdán és szombaton tartanak foglalkozásokat.

A dinamikusan fejlődő sportág igazi harcot biztosít monokli nélkül, egy idő után akár az olimpia versenyprog-ramjába is szeretnének bekerülni. Annyi bizonyos, Rióban bemutatkozó sportágként már ott lesz a brazil jiu-jitsu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!