Életmód

2015.09.25. 21:19

Irodai székekről átfogóan, érthetően (x)

Az alábbi írásban a Chairpro Magyarország Kft. jóvoltából összefoglaltuk az ülőmunkával, üléssel és irodai szék választásával kapcsolatos valamennyi hasznos tudnivalót. Jelen írás számos korábbi cikk esszenciáját foglalja magában, így érdemes ezt elolvasnia minden ülő munkát végző embernek és cégvezetőnek egyaránt.

Nagyon sokat ülünk

Kevesen tudják, de életünk 60%-át üléssel töltjük és ez komoly problémákat vet fel. Testünk és gerincünk folyamatos mozgásra lett „tervezve”, s nem arra, hogy ilyen sok időt ülőhelyzetben töltsünk. A hosszas üldögélés közben észre sem vesszük és már lógatjuk a fejünket vagy görnyedni kezdünk a székben, zsibbadni kezdenek a lábaink – főleg, ha nem megfelelő székben ülünk. Nem meglepő tehát, hogy egy idő után jelentkeznek a hát-és derékfájdalmak, valamint a görnyedt testtartás.

Mit okoz ez?

A hosszú ideig tartó rossz testtartás az ülés során több oldalról is igénybe veszi és elhasználja testünket. A gerinc csigolyái között található porckorongok a statikus terhelés miatt veszítenek víztartalmukból, így maga a gerinc is veszít rugalmasságából. A gerinc természetes „S” alakjának megtörésével a porcok kipréselődnek a csigolyák közül, így a porcok egyenetlen és aránytalanul nagy mértékű terhelésnek vannak kitéve. A kipréselődő porc ideget nyomhat és az azt rögzítő finom izmok szakadásához vezethet, így könnyen kialakulhat a fájdalmas gerincsérv. A terhelés különösen a derék tájéki szakaszon óriási, hiszen ez a terület viseli ülés közben a felsőtest teljes súlyát. A gerincen túlmenően az izmaink is megsínylik a mindennapi ülést. Izmaink ösztönösen próbálják védeni a gerincünket és egyszerre fenntartani a munkavégzést támogató pozíciót. Ennek köszönhetően folyamatosan feszítve vannak izmaink, aminek eleinte izomgörcs, később krónikus hátfájás az eredménye. A keringési rendszerünk, de még a belső szerveink is rosszul működnek ülés közben. A lábakban a vénák elszorulnak az ülés során, így a vér visszaáramlása akadályoztatva van, ami a visszér, szélsőséges esetben trombózis (vérrög képződés és elzáródás) kialakulásával járhat. Emésztésünknek sem tesz jót az ülő munka, amely a mozdulatlan testtartásnak köszönhetően lelassul, a keringéssel együttesen pedig belső szerveink vérellátását rontja. Az aranyeres panaszok kialakulása is a sok üléssel hozható összefüggésbe. Ülni tehát káros – a civilizáció és a munka szükségesen rossz velejárója, ami ellen tenni lehet és tenni is kell.

Hogyan védjük ki a káros hatásokat?

Tanácsaink 7 pontba szedve: helyes testtartás, tornáztatás, deréktámasz, jó minőségű szék, ergonomikus munkaállomás, bőséges folyadékbevitel és a felesleges ülő helyzetek elkerülése.

Munka közben ne engedjük kipréselődni derekunkat, figyeljünk a gerinc „S” alakjának stabil megtartására. Vállaink ejtve legyenek, fejünk előre nézzen (nagyon enyhén lefelé is nézhetünk, de a túl magas monitor álláson csökkenteni kell, mert felfelé emelve az arcunkat erősebben kopnak a nyaki csigolyák). Képzeljük el, hogy fejtetőnk legmagasabb pontján egy láthatatlan madzaggal felfüggesztenek és ezzel gerincünk felső szakasza megnyúlik. Próbáljuk így fejtetőnket minél magasabban megtartani. (Egyes gyógytornászok „libanyak-tartásnak” is hívják.”  Keljünk fel a székből óránként néhány percre és mozgassuk át a hátunkat, nyakunkat. Ez jót tesz a gerinc rugalmasságának és az izmokat is megnyújtjuk kissé. A derék kipréselődésének megakadályozására érdemes deréktámaszt beszerezni vagy ha nem lehetséges, akkor egy keményebb párnát tegyünk oda. A szék (ülőlapjának) magasságát úgy állítsuk be, hogy a combunk párhuzamos legyen a talajjal és a térdhajlatnál legyen 4-5 cm szabad hely az ülőlap pereme és a lábunk között. Ez megakadályozza valamennyire a combok ereinek elszorulását, de azért ne felejtsünk el felállni a székből. Vásároljunk jó minőségű, ergonomikus irodai széket, ami a testünk egyedi arányaihoz alakítható. Legyen állítható a szék magassága, háttámlája dőlésszöge, a karfák és a fejtámla állíthatóság sem árt. Ha tehetjük, igazítsuk hozzá az asztal magasságát a jól beállított székhez. Hazafelé válasszuk a tömegközlekedést vagy a biciklit, hétvégén pedig menjünk sétálni, kirándulni a sok ülés ellensúlyozására.

Érdemes sok folyadékot inni (a bőséges hidratációval a hátgerinc porcainak nedvességtartalmát is jótékonyan tudjuk befolyásolni, másrészről ezzel is rákényszerítjük magunkat arra, hogy elhagyjuk székünket pár percre).

TopStar Open Point SY Deluxe

Mit kell a székekről tudni?

Az irodai forgószékek többségének magassága és háttámlája állítható, de nem ritka ma már az állítható kartámla sem. A karfák többségénél ez a magassági állítás lehetőséget jelenti, de egyes modelleknél lehet előre-hátra állítani, kifelé rotálni, szélesíteni is a karfákat. Ezek mind fontos funkciók, amellyel egy szék igazán ergonomikussá tehető. Nagyon jó funkció, hogy a háttámla nem csak bizonyos pozíciókban rögzíthető, hanem folyamatosan megtámasztja a hátunkat az előre-hátra dőlésünket követve. Ez a funkció a napi terhelés nagy részét képes levenni a hátunkról, derekunkról. Érdemes az állítható fejtámlás széket választani azoknak, akik sokáig ülnek. Fontos szempont, hogy a hát- és ülőlap anatómiailag formázott legyen, mert ezek kényelmesebbé tehetik az ülést, jobb támasztékot biztosítanak és kevésbé szorítják el az ereket. A vezetői székeknél megszokott a fejtámla, az igazgatói (főnöki) székeknél pedig a magasabb, fejközépig vagy a fölé érő háttámla, amely a kényelmen túl presztízst is biztosít.

A székek alján található görgők rendszerint csereszabatos alkatrészek. Érdemes kemény padlóhoz puha felületű és puha felületű padlóhoz (szőnyeg), kemény görgőt választani. Ez halkabb gördülést, magasabb minőségérzetet és stabilabb ülő pozíciót eredményez.

A normál székek 120 kg-ig vannak tesztelve, ha ettől robosztusabb testalkatú embernek kell szék, ahhoz speciális méretezés szükséges, a lábcsillag ugyanis eltörhet, így balesetveszélyes.

A irodai székek egy speciális fajtája az aktív szék, amely folyamatos egyensúlyozásra készteti használóját, ennek hiányában ugyanis egyszerűen leesne a székről. Az ilyen székek talapzata vagy ülőlapja gömbölyű felületű és csak akkor stabil, ha a testünk súlyvonala egybe esik a szék szimmetria tengelyével. Legegyszerűbb példája a labdaszék, ahol labdán ülve kell egyensúlyozni az ülő pozíció megtartása végett. Ilyenkor a hátizmok egyenesen tartják a gerincet és közben még erősödnek is az igénybevétel miatt. Gyógytornászok gyakran írják elő ennek alkalmazását a tartásproblémák javítására.

Egy nagyon speciális, ma még igen ritka az álló munkaállomás, ahol egészen egyszerűen nincs is szék a magasított asztal előtt. Itt állva kell dolgozni – ami sokunkra bizonyára motiválólag hatna!

Open Point SY

Hogyan válasszunk?

Irodai forgó szék választásánál elsődleges szempont, hogy mennyi időt töltünk a székben. Ha sok időt fogunk tölteni benne, akkor azzal járunk el helyesen, ha a funkcionalitás és kényelem felülírja a design de még az előzetes költségtervet is. Nehéz kérdés persze, hogy mennyit engedhetünk meg magunknak. Vehetünk széket 30 ezer forintért, 100 ezerért de akár 200 ezer forintért is. Ha egy szék átlagos élettartalma 10 év körül van (függ a napi igénybevételtől, munkaidőtől, és testsúlytól), akkor 240 munkanappal számolva egy 50 ezer forintos szék napi 21 Ft-ba, egy 100 ezer forintos szék pedig naponta 42 Ft-ba kerül, azaz mindössze napi 20 Ft a különbség a két szék között. Megér naponta húsz forintot az egészségünk és a kényelmünk? Ez a különbség elenyésző és bőségesen megtérül a hatékonyabb munkavégzésben, az elkerülhető orvosi kiadásokban, a megtartott egészségben és életminőségben. Mindenképpen jó széket válasszunk!

Külön érdemes megemlíteni, hogy ma már az otthoni munkához, tanuláshoz is egyre inkább profi irodai széket szokás választani és egyre kevésbé jellemző, hogy a konyhaasztal mellől húzzuk át a széket a számítógép elé.

A Chairpro Magyarország Kft (www.chairpro.hu) kényelmes irodai székek széles választékát kínálja ingyenes házhozszállítással. Az áttekinthető webshopban gyorsan kiválaszthatja és megrendelheti az Önnek tetsző széket. Az általunk forgalmazott márkák az Antares, Amstyle, Leyform és a TopStar.

Az alábbi két perces videón bemutatjuk a németországi Topstar székgyár Open Point SY modelljét.

Ez a kiváló ár-érték arányú modell rendelkezik valamennyi tulajdonsággal, ami miatt kiérdemli az ergonomikus jelzőt: az ebben végzett munka könnyebb, hatékonyabb, jobb minőségű és a nap végére sem érzi magát az ember elnyűttnek. Tekintse meg a videót és látogasson el a Chairpro webáruházába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!