Életmód

2017.07.07. 05:29

Izomtömeg-novelés egyszerű(bb)en

Azzal mindenki tisztában van, hogy a test- és izomtömeg-növeléshez a felhasznált energián túl többletenergiát kell biztosítani a szervezet számára. Ahogy a fogyókúra, úgy a gyarapodás képlete is felírható. A módszer azonban csak látszólag tűnik egyszerű matematikai feladatnak, hiszen minden ember egyéni; más-más szükségletekkel, igényekkel, pszichés állapottal.

A többletenergia az ételek mennyiségében is többletet jelent, melynek a gyomrunk űrtartalma szabhat határt. További nehézséget okoz, hogy a legtöbben a súlygyarapodást „tiszta” izomként képzelik el, minél kevesebb zsírszövet felszaporodásával. Ehhez elsőként egy tömegnövelő edzéstervnek kell megvalósulnia, mely egy helyesen összeállított étrenddel párosul. A tömegnövelés folyamata tehát igen összetett, ezért optimális esetben egy orvosból, edzőből/gyógytornászból, dietetikusból álló team munkája szükséges az ideális testösszetétel kialakításához.

TÁPANYAG-SZÜKSÉGLET ÉS A TÖMEGNÖVELÉS ÜTEME

Számos legenda kering azzal kapcsolatban, mennyi is a sportolók energia- és tápanyagszükséglete tömegnövelés alatt. Az étrend összeállításánál elsőként meg kell határoznunk az alapanyagcserét, majd a sportághoz, intenzitáshoz, egyéb aktivitásunkhoz illő energiaszükségletet. Általános alapelv, hogy 2-3 naponta 200-400 kalóriával kell növelni a bevitt energia mennyiségét. Ahogy tömegcsökkentés esetén, úgy izomtömeg-növelés során is a fokozatosság elvét kell követnünk. Heti 0,25-0,5 kilogrammos súlygyarapodásra törekedjünk, s maradjunk a realitások talaján. Figyelem! Nőknél az izmosodás folyamata lassabb ütemű és kevésbé látványos.

TÖMEGNÖVELŐ ÉTREND

Az étrendről általánosságban elmondható, hogy (viszonylag) magas szénhidrát- és fehérjetartalmú, de a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírbevitelre is oda kell figyelni. Fontos, hogy táplálkozásunk folyadékbő, rostdús és vitaminban gazdag legyen. Kapjon nagy hangsúlyt az ételek dúsítása; tojásfehérjével, tojásporral, sovány túróval, joghurttal, fehérjeporral, esetleg speciális tápszerekkel. Ilyenkor cél, hogy az ételek mennyisége ne változzon nagymértékben, de az energiasűrűséget, tápanyag-tartalmat növeljük.

Mivel főként izmosodni, nem pedig zsírosodni szeretnénk, fontos tényező, hogy a többletenergia-bevitel elsősorban jó minőségű szénhidrátokból és zsírszegény, magas biológiai értékű fehérjéből valósuljon meg. Arra azonban oda kell figyelni, hogy annyi plusz fehérjét biztosítsunk a szervezet számára, ami képes hasznosulni, beépülni, ugyanakkor nem terheli meg nagyon a szervezetet!

Tény 1: Az izom víztartalma 75%, fehérjetartalma 25%.

Tény 2: 1 kg izomgyarapodás tehát 250 g fehérje bevitelével érthető el.

Tény 3: Ahhoz, hogy az izmokhoz eljusson a fehérje, illetve beépüljön, energiára van szükség.

Tény 4: Elsődleges energiaforrásaink pedig a szénhidrátok, tehát a megfelelő fehérjebevitelen túl létfontosságú a megfelelő szénhidrát-fehérje arány! Sovány izom építése esetén 1,5 g plusz fehérjét kb. 30 g szénhidrátnak is ki kell egészítenie!

 

A szükséges fehérjebevitel mennyisége:

Sportolók táplálkozásában a fehérjék aránya az egészséges táplálkozáshoz képest magasabb. Az optimális fehérjebevitel különböző módszerekkel pontosan kiszámítható egyénre szabva, de általánosságban elmondható, hogy a felnőtt nem sportolók igénye 0,8 g/testtömeg kg; állóképességi sportolóké 1,2-1,6 g/testtömeg kilogramm, izomtömeg-növelő sportolóké pedig 1,5-2 g/testtömeg kilogramm. Természetesen mindig a célsúlyhoz viszonyítva számolunk!

Ami lényeges szempont, hogy a szükségletet túlzottan meghaladó fehérjebevitel (4-5 g/testtömeg kilogramm) hosszú távon nem jár egészségügyi előnyökkel, és még egy megfelelően összeállított edzésterv mellett sem eredményez jobb teljesítményt, gyorsan tömegnövekedést! A túl sok protein ingerlékenységhez, fáradékonysághoz vagy kiszáradáshoz vezethet, és a nagymértékű húsfogyasztás puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat idézhet elő.

Korábban sokszor hallhattuk, hogy a túlzott proteinbevitelnek máj- és vesekárosító hatása van, de a kutatások eredményei ellentmondásosak a témában. Azt tudnunk kell, hogy látens vagy figyelmen kívül hagyott vesebetegség esetén valóban okozhat problémát az extra fehérje!

KIEGÉSZÍTŐ SEGÍTSÉG

Protein:

A fentebb említett mennyiségek általában fedezik a napi szükségletet, a sportági célok azonban sokszor felülírják mindezt, így számos sportoló (mind hobbi, mind verseny szinten) étrend-kiegészítőket használ. Nem beszélve arról, hogy bizonyos készítmények elősegíthetik például a fehérjék, aminosavak hasznosulását, beépülését, valamint segítségül szolgálhatnak az izomtömeg-növelésben és -megtartásban.

A zsírmentes testtömeg megtartására és az izomtömeg növelésére tejsavó fehérje izolátum és hidrolizátum alapú étrend-kiegészítőt alkalmazzunk. Jó hír, hogy a tiszta tejsavó izolátumokat és hidrolizátumokat laktózérzékenyek is fogyaszthatják, de tejfehérje allergia esetén kerülni kell őket.

BCAA:

Mivel fizikai aktivitás alatt legnagyobb mértékben az elágazó szénláncú aminosavakat „használja el” a szervezet, érdemes egy fermentációs eljárással készült BCAA-készítményt is beszerezni.

Speciális hatóanyagok látványos izomtömeg-növeléshez:

Akadnak továbbá olyan aktív hatóanyagokat, formulákat tartalmazó kiegészítők is, melyek rendszeres használatával tovább növelhető az izomerő és a zsírmentes testtömeg.

A leucin, HMB és B6-vitamin együttesen, egymás hatását felerősítve vesznek részt a szénhidrát- és zsíranyagcsere szabályozásában. Egy ezeket optimális arányban tartalmazó készítmény anabolikus (fehérjeszintézis serkentő) és antikatabolikus (izomszövet leépülését gátló) hatása mellett fokozhatja a szervezet védekezőképességének működését is; hozzájárulhat a bőr, a haj, a csontok egészségéhez, valamint számos szív- és érrendszeri betegség (pl. érelmeszesedés, magas koleszterinszint) megelőzéséhez.

A leucin a szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosav, mely az inzulin-elválasztás fokozásán túl javítja a sejtek és szövetek inzulinérzékenységét. Az inzulin energiához (cukorhoz, azaz glükózhoz) juttatja a sejteket, ezáltal az egész szervezet megfelelő energiaszintje biztosítható. A cukor sejtekbe áramlása és felhasználása következtében csökken a vércukorszint. A májban és izmokban elraktározott szénhidrátok (glikogén) felszabadításával a leucin további energiát biztosít a szervezet számára edzés közben. Testedzés hatására a leucin szintje rohamosan csökkenni kezd a vérben, ugyanis leggyorsabban ez az aminosav biztosít energiát az izmok számára. Ezzel megindulnak a katabolikus (lebontó) folyamatok. A folyamatot meggátolhatjuk a leucin, ill. metabolitja (HMB) étrend-kiegészítőből történő pótlásával, mellyel egyúttal az anabolikus, regeneráló folyamatokat is támogathatjuk.

Az alfa-ketoizokapronsav a HMB és leucin köztes anyagcsereterméke. Ebből következik, hogy mindkét anyag hatását felerősíti, tovább fokozva ezáltal az anabolikus képességét. Ráadásként a káros anyagcsere-melléktermékek (pl. ammónia) eltávolításával gyorsíthatja a regenerációt, az izomfáradtságot és az izomlázat.

A szintén anabolikus hatású foszfatidsav serkenti a fehérjeszintézist, védi a szöveteket, szerveket, valamint támogatja az idegrendszer, a máj, a szív- és érrendszer védelmét.

A fent felsorolt speciális hatóanyagokat (leucin, HBM, alfa-ketoizokaprinsav és foszfatidsav) optimális arányban tartalmazza a PANHELLEN ANABOL+ nevű készítmény, mely összetételének révén látványos fejlődést eredményezhet a zsírmentes izomtömeg növelésében.

 

A cikk szerzője:

Szarka Dorottya, dietetikus – Panhellen Magyarország

 

 

(x)

Címkék#Panhellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!