Életmód

2016.01.25. 15:59

Jön az influenzajárvány: így kerüld el a betegszabit

Hamarosan Magyarországon is itt az influenzajárvány, ami jellemzően február-március hónapokban tetőzik. Ha idén szeretnénk kimaradni belőle, és a betegszabadságot is mellőznénk, érdemes lehet megfogadni az alábbi tippeket.

Magyarországon jellemzően február-március hónapokban tetőzik az influenzajárvány, de a tavalyi az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványának számított. 2015-ben a 3-11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Hogyan ismerhetjük fel az influenzát?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.
Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.
Hogyan védekezhetünk?

Ne használjunk közös poharat, vagy evőeszközt

A fertőzés esélye csökkenthető, ha nem iszunk, vagy eszünk a közösen használt tányérból vagy pohárból, illetve ha az evőeszközöket sem cserélgetjük egymás között, ugyanis cseppfertőzéssel nagyobb eséllyel lehet elkapni az influenzát.

Aludjunk eleget

Bár már unalomig ismételt dologról van szó, mégis igaz. A megfelelő mennyiségű alvás ilyenkor különösen fontos, ugyanis az alváshiány miatt könnyebben legyengülhet az immunrendszerünk, és hamarabb megbetegedhetünk.

Oltsuk be magunkat

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A betegség elleni védőoltást érdemes minél hamarabb beadatni, hogy legyen elég idő a védettség kialakulásához, amihez körülbelül 10-14 nap szükséges. Hazánkban egyébként az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Aki eddig még nem tette meg, annak érdemes most felkeresni háziorvosát, aki eldönti, hogy jogosultak vagyunk-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra.

Mossunk gyakrabban kezet

Igyekezzünk minél gyakrabban kezet mosni meleg vízzel és szappannal, legfőképpen étkezések előtt. Ezen felül jól jöhet, ha mindig van nálunk kézfertőtlenítő arra az esetre, ha nem tudnánk kezet mosni.

Igyekezzünk elkerülni a betegeket

Bár sokan a munkahelyen sem adják többiek tudtára, hogy betegek, azért észrevehető, ha valaki náthás, vagy influenzás. Érdemes ilyenkor inkább kerülni őket, akár a munkahelyen, akár a tömegközlekedésen, illetve a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi) is mellőzni.

Ha tehetjük, dolgozzunk otthonról

Bár nem mindenki teheti meg, hogy otthonról dolgozzon, akinek van rá lehetősége, jobban jár, ha kihasználja. Ráadásul otthonról sokkal kényelmesebb is dolgozni, és kevesebb eséllyel kapjuk el az influenzát. Azonban a lakásban is érdemes odafigyelni rá, hogy rendszeresen szellőztessünk, és tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!