Életmód

2014.07.23. 17:41

Jótékonyak az altatódalok

Az altatódalokat talán sokan már elavultnak tartják, pedig nagyon fontos szerepet játszik a gyermekek életében.

Horváth Viktória

Az ősidőkben is altatódalokkal nyugtatták és csitították az anyák és nagyanyák a kicsiket, holott akkor még nem volt tudományosan bizonyítva ennek a jó hatása. Egyszerűen ösztönből tették, amit kellett. Az éneklés azóta is része az elalvás előtti rituálénak. Ha eddig nem tartotta fontosnak, hogy gyermekének énekeljen, akkor olvasson tovább.

A dalok nemcsak megnyugtatják az apróságokat, hanem segítik az elalvásban is, hiszen a lefekvés részévé válik így ez a mozzanat is, ami segíti a ráhangolódást, ellazulást. A gyerekek egészséges fejlődésének nagyon fontos feltétele az alvás. Az elalvást azonban tanulni kell. De az éneklés a fájdalomérzetüket is csökkentheti, ezért beteg kisgyereknek is énekeljünk. Egy nemrég lezajlott vizsgálat során kiderült, hogy amikor a szülők a beteg gyerekeknek altatódalt énekelnek, a gyerekek közben és utána fizikailag jobban érzik magukat.

Az is tény, egy kicsi ember minél korábban kerül kapcsolatba a zenével, annál nagyobb rá az esély, hogy az majd az élete szerves részévé válik. A zenehallgatás is jótékony lehet: Vivaldi, Bach vagy Mozart darabjait terápiás célzattal is szokták hallgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!