Életmód

2017.04.02. 06:45

Katus Attila tanácsai: evés, mozgás, alvás

Zalaegerszeg - Katus Attila is a vendége volt a megyeszékhelyi Frissítő hétvége testnek és léleknek című programsorozatának, melynek keretében előadást és bemutató edzést tartott.

Kiss Gyöngyvér

Fellépése után beszélgettünk a hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok, személyi és szakedző, életmód tanácsadóval.

Elöljáróban Katus Attila elmondta, fontos feladatának tartja, az emberek motiválását, hogy az egészségtudatosság az értékrendjükben minél előkelőbb helyet foglaljon el. Hangsúlyozta, ha valakiben megérett az elhatározás, érdemes az életmód változtatás három fő alappillérére, a testmozgásra, táplálkozásra és alvásra figyelmet fordítani.

- Az alvás fontos szerepéről gyakran még szakmai körökben is megfeledkeznek, pedig kimerült állapotban nehéz bármilyen feladatot végrehajtani, sőt a fáradtság gyakran az étvágyunkra is rányomja a bélyegét. Tehát első lépésként azt tanácsolom, hogy aludjunk, s ha van energiánk, óvatosan kezdjünk el mozogni, majd minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani - kezdte a szakember.

Katus Attila: - Senki ne kezdjen azonnal, sokat futni
Fotó: KIss Gyöngyvér

- Az optimális éjszakai alvásnál általában 8 órát emlegetünk, de ez eltérő is lehet. Télen nagyobb az emberek alvásigénye, nyáron ez is csökkenhet. Illetve mindez életvitel kérdése is, sőt genetikai tényezők is szerepet játszanak az emberek alvásigényében. A legfontosabb, hogy kipihenten ébredjünk, s ehhez a 4-5 óra alvás biztosan nem elég. Tanúsíthatom, amikor 30 évesen világbajnok sportolóként elhanyagoltam az alvást, jelentősen befolyásolta a teljesítményemet.

Katus Attila ezúttal is a sport fokozatos bevezetésére hívta fel a figyelmet, kiemelve, személyfüggő, kinek melyik könnyebb, nehezebb. A megfelelő sportág kiválasztásában nagy segítséget nyújthat egy tréner, hiszen szakmai segítség hiányában nem ritka a túlterhelés, amely általában azt eredményezi, hogy az illető lemond mindenfajta testmozgásról.

- Az optimális terhelést biztosítani csak úgy lehet, ha fokozatosan növeljük a napi mozgásmennyiséget. Hirtelen ne kezdjen senki sokat futni, hiszen előfordulhat, hogy másnapra a térde a duplájára dagad. A séta, biciklizés, vagy egyszerű gimnasztika, nyújtások tavasszal nagyon jól eshetnek, és ezekből lehet szépen előrelépni - mondta az edző, hozzátéve, a fokozatos nehezítésről naplót vezethetünk. - Ha leírjuk, hogy két kilométert sétáltunk, s ez már stabilan megy, akkor következő napra emelhetjük a "dózist" 2,5 km-re. Amikor lazán sétálunk 5 km-t, akkor tehetünk bele kocogást, erősítést.

Vajon mit tanácsol a télen feltapadt plusz kilók letornászásához?

- Kombinált edzést javaslok. A kardió edzéssel hatásosan meg lehet szabadulni a zsírpárnáktól, és ez az energiaszintet is növeli. Emellett a testünk összes főbb izomcsoportját jó átmozgatni, ettől lesz szép a testtartás, az izomzat tónusa, a test formája, s ez szintén segít a zsírpárnák csökkentésében is - fejtette ki Katus Attila.

- Mindemellett, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, több vizet, kevesebb üdítőt iszunk, sokat alszunk, akkor ez biztosan pozitív hatást gyakorol közérzetünkre. Alapelvem, hogy nem szabad tiltásokat bevezetni. Ami nem támogatja a céljainkat, abból inkább ritkán, kevesebbet fogyasszunk, ami támogat, abból gyakrabban, többet. Nem diétázhatunk egy életen át, sőt az se életszerű, hogy valaki mindig megvonjon magától egy mogyorókrémes palacsintát. Tehát inkább azt mondom, hogy 80 százalékban egészséges ételeket együnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!