Életmód

2017.05.19. 08:45

Komolyan gondolja a testépítést a nagykanizsai fiú

Nagykanizsa - Mindig is sportos alkatra vágyott, de soha nem gondolta volna, hogy egyszer elérheti a célját. A 23 éves Vörös Péter kitartó, lemondásokkal teli életmódja azonban meghozta a sikert: több testépítőversenyen állhatott a dobogóra.

Benedek Bálint

- Ötödik osztályos lehettem, amikor néhány pluszkilogramm felszaladt a hasamra, nem voltam még túlsúlyos, de nem éreztem jól magam a bőrömben - mondta Vörös Péter. - Izmos külsőről álmodoztam. Volt egy anime rajzfilm, a Son Goku, ahol a mesehősök gyakran edzettek és kigyúrt felsőtesttel rendelkeztek, ez tovább erősítette az elhatározásomat. Hobbi szinten fociztam, aztán kipróbáltam a cselgáncsot. Az igazi áttörést a 2004-es athéni olimpia hozta meg, hiszen láttam, hogy az 1000 méteren aranyérmes Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor olimpiai bajnok négyes milyen kivételes fizikummal rendelkezik.

A kanizsai kajaksportnak mindig is jó híre volt, így Péter négy évvel később elhatározta: lapátot ragad. A kemény, izzasztó tréningeket követően diákolimpiákon, vidék- és országos bajnokságokon is kipróbálta tudását. Remek csapat kovácsolódott össze a korosztályában, s nem mellesleg látványosan formálódott a teste.

- Télen a víz helyett edzőteremben folytatódott a munka, a tűzoltóságon, az ott uralkodó kitűnő hangulat új lendületet adott - mesélt tovább. - A klubnál időközben történt edzőváltást követően a társaság szétszéledt, így válaszút elé érkeztem. Nem volt nehéz dönteni, hiszen ez az edzésforma kirobbanó fejlődést hozott. Jól irányított tréningekkel óriási izomtömeget lehetett építeni, ami meggyőzött, s elhittem, hogy ez nekem is sikerülhet.

Kezdetben hobbi szinten, de heti öt edzést iktatott be a napjába. A Mező gimnázium tanulójaként, osztálytársaival és barátaival jó hangulatban teltek ezek a tréningek. A fiatalember már ekkor eldöntötte, hogy az interneten látott versenyeken kipróbálná magát, ám ehhez komoly lemondásra volt szükség. Beleásta magát ebbe a titokzatos világba, s olyan kihívást talált, amit szívesen teljesítene.

- A mai lányoknak nagyon tetszenek a kisportolt, izmos srácok, s mivel egyre erősebb lettem, az önbizalmamnak is jót tett, de alapvetően nem ez motivált - így Vörös Péter. - Több év, kifejezetten kemény, rengeteg lemondással kikövezett út vezet a testépítéshez, amely olykor emberfeletti teljesítményt igényel a művelőjétől. Először két éve éreztem, hogy készen állok, s elindulhatok az álmom felé. Ekkor már olyan atletikus, "leszálkásított" testtel rendelkeztem, amivel magabiztosan álltam egy szakértőkből álló zsűri elé. Akkor a negyedik helyet szereztem meg, s újabb két évet irányoztam elő arra, hogy ahhoz a formához képest lényegesen több izmot "pakoljak fel".

A fiatal valóban komolyan gondolta a testépítést, s megkezdte a tömegnövelést. Egy, ezen a téren tapasztalt barátja, Szabolcsi Márk segítségével törekedett arra, hogy szervezete lényegesen több kalóriához jusson. A tiszta és egészséges táplálkozás elengedhetetlen volt. Így reggelire általában tojást evett, amit zabbal egészített ki, napközben rizst és csirkemellet fogyasztott, majd a napot túróval vagy épp fehérjeturmixszal zárta. A magas szénhidrátbevitel mellett érhetően az edzés mennyiséget is növelnie kellett, s bár olykor a szervezete határait feszegette, egyre erősebbnek érezte magát.

- A tapasztalt világbajnokoknak is van edzőjük vagy egy külső szem, aki koordinálja a munkát, hogy éppen melyik testrészre kell a hangsúlyt fektetni, a jobb és harmonikus összhatás érdekében - fűzte hozzá Péter. - Közvetlenül a versenyek előtt fordul igazán nehéz fázisba a felkészülés. Az izmok kiszárításához a szénhidrát teljesen eltűnik az étkezésből, ehelyett én például kígyó-uborkát ettem hallal, napi hét alkalommal. Majd egy újabb fokozatba kapcsoltam, amikor a vízháztartáshoz kellett hozzányúlni, ám ezt alapos körültekintéssel tettem, hiszen szerettem volna a lehető legtökéletesebb formámat megmutatni az ítészeknek. A külső szemlélődő számára a szigorú diéta őrültségnek tűnhet, de az idők folyamán fanatikussá váltam.

Péter hozzátette: három hétvégén, három versenyen számos dobogós hellyel gazdagodott. Az indulók ilyenkor különféle pózokat mutatnak be a színpadon, a zsűri pedig nézi az izomtömeget, az arányosságot és a szárazságot.

- A bokszhoz hasonlóan ebben a sportágban is több szövetség szervez nívós viadalokat - tette hozzá a Letenyei Határrendészeti Osztály állományában dolgozó Péter.

- A hivatásomból adódóan fontosnak tartottam elindulni a Mr. Zsaru címért, hiszen ebben kizárólag egyenruhások szerepeltek. Az első viadal jól indult, hiszen a hőn áhított bajnoki elsőséget is begyűjtöttem. Emellett persze a többi eredményemre is végtelenül büszke vagyok, az Európa-bajnoki kvalifikáción megszerzett második hellyel indulhatnék a kontinensviadalon, ám túlságosan maximalista vagyok, így azt most kihagyom. Az ötéves tervemben szerepel egy világbajnoki részvétel, s egyszer a profik között is megcsillogtatnám tudásomat, ebből is látszik, komolyan veszem a sportágat.

Vörös Péter példája, úgy tűnik ragadós, hiszen az öccsét, Mátét is "megfertőzte" a szenvedélyével. Ráadásul testvére némi túlsúllyal küzdött, de ez már a múlté, bátyja segítségével sokat fogyott és most már izmok borítják a testét.

Három hét alatt dobogós helyek sora

A 86 kilogrammos Vörös Péter három hét leforgása alatt kivételesen jól teljesített a testépítők viadalain. Az IFBB szervezet Biotech USA Fitbalance versenyének Budapest adott otthont. Mr. Zsaru kategóriában, valamint ezen kívül junior és a felnőttek -100 kilogrammos csoportjában is egyaránt az első helyet szerezte meg. A NAC szövetség BodySport Kupán junior korcsoportban s felnőtt -179 centiméterben két második hellyel gazdagodott. Ezen a szintén fővárosi helyszínen világbajnoki kvalifikációt tartottak, ahol erős, tapasztalt versenyzők alkotta mezőnyben a negyedik lett. A sort a nyíregyházi, világszinten jegyzett WBPF szövetség Blade Sport Kupa zárta, ennek keretében Európa-bajnoki válogatót rendeztek, amelyen a juniorok között, valamint a felnőtt -90 kilogrammban ezüstéremmel térhetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!