Életmód

2017.05.28. 14:25

Lássunk az ő szemükkel - Csörgőlabda bajnokság és esélyparti a tolerancianapon

ZALAEGERSZEG - Ötödször rendezett szombaton esélyegyenlőségi napot az Apáczai Művelődési Központban a Zala megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH).

Magyar Hajnalka

A fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek lebontását és a tolerancia erősítését célzó rendezvényhez amatőr csörgőlabda bajnokság is kapcsolódott. A programot Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója, egyben a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.

Kitért rá, kiemelt feladatuk az esélyteremtésért fáradozó szervezetek módszertani támogatása. Felhívta a figyelmet a programhoz kötődő, Én is (SZ)ép vagyok című fotókiállításra, amely transzplantáltak és fogyatékkal élő embertársaink életörömére világít rá. Mint mondotta, ha képessé válunk rá, hogy az ő szemükkel nézzük a világot, csodálatos értékek nyílhatnak meg előttünk.

Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete nevében köszöntötte a csörgőlabda bajnokságra benevezett tíz csapatot. Mint mondotta, e kupa is fontos elem a látássérültek társadalmi integrációjában, hiszen átélhetővé, megtapasztalhatóvá teszi mindazon nehézségeket, amelyekkel meg kell küzdeniük a hétköznapokban.

Száva Piroska (jobbról) és kolléganője, Tolnai Tímea a közösen megvalósított szabadulószobában
Fotó: K.T.

Az esélyegyenlőségi nap keretében többféle érzékenyítő játékot ismerhettek meg az érdeklődők, továbbá újdonságként berendeztek egy szabaduló játékszobát is, ahonnan érzékszervekre épülő rejtvények, feladatok megoldásával volt mód kijutni.

- A feladatok valamennyi érzékszervünket megszólítják - avat a részletekbe Száva Piroska, a CSEÖH munkatársa, a szabadulószoba tervezője. - A cél, hogy mindeközben átéljük, micsoda kincs, hogy látunk, hallunk, szaglunk, ízlelünk és tapintunk. Korábban a budapesti Ability Parkban dolgoztam, az ott tapasztaltakból tudtam inspirációt szerezni a feladatokhoz.

Manninger Beáta, a MOFE rendezvényeinek idei fővédnöke

A nap zárásaként a fogyatékos embertársainkat ellátó intézmények és szervezetek dolgozói részére esélypartit szervezett a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete (MOFE). Tóth Ágnes elnök elmondta, a napi munkából kikapcsolódást nyújtó összejövetelen szívesen látták a fogyatékkal élőket is, akik az úgynevezett esélykanapén szólhattak az életükről, érzelmeikről. Az est fővédnöke Manninger Beáta kommunikációs szakember volt. Mint megtudtuk, a felkérés nem csak erre az alkalomra szólt.

- Idén a MOFE úgy döntött, hogy ezután minden esztendőben egész évre felkér egy civil fővédnököt, aki az összes nagyobb rendezvényüket képviseli, továbbá minden elérhető fórumon szót emel az esélyegyenlőség mellett - szólt feladatáról Manninger Beáta. - Abban, hogy elsőként rám esett a választásuk, bizonyára közrejátszott, hogy már 12 évvel ezelőtt útjára indítottam a "Légy hasznos!"akciómat, amelynek keretében minden évben más, rászoruló, vagy perifériára került célcsoport számára szervezünk programot.

Nagycsaládosok, daganatos gyerekek, pszichiátriai betegek egyaránt részesei lehettek már ennek, tavaly pedig a speciális genetikai rendellenességgel születettek számára igyekeztünk örömet szerezni. Magánemberként vágtam bele az akcióba, de időközben mind több civil csatlakozott a kezdeményezésemhez, s idén már a MOFE is ezek sorába lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!