Életmód

2017.03.26. 13:15

Tavaszi lelki nagytakarítás - A napsütés miatt ilyenkor boldogabbak az emberek

A mentális és lelki történéseink egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, hiszen gyakran nem sikerül segítség nélkül megoldani a gondjainkat.

Kiss Gyöngyvér

A tavasz a nagytakarítás időszaka, s ahogy lakásunkat, úgy bensőket sem árt rendbe tenni a megújulás évszakában - e gondolatmenet volt az alapja Sági Andrea pszichológus, stressztréner előadásának, amelyet Tavaszi lelki nagytakarítás címmel tartott a múlt hét végén a megyeszékhelyi Zala Plázában. Ez alkalommal kérdeztük mi is az előadót.

- Sokan ebben az időszakban böjttel kúrálják szervezetüket, ami az átalakuláshoz vajmi kevés lelki háttér nélkül - mondta Sági Andrea. S utalva arra, hogy az újévi fogadalmak január elseje helyett inkább ilyenkor lennének időszerűek, megjegyezte, hogy mostanában az időjárás is jobban kedvez az új terveknek.

Sági Andrea: A "robotpilóta üzemmód" mindenkit lemerít
Fotó: A szerző

- A hosszabb nappalok hatására energikusabbá válunk, tehát ez az időszak a legalkalmasabb számot vetni a múlt évben félretett fájdalmakról, problémákról, indulatokról, vagy konfliktusos kapcsolatokról. Hiszen ahogy a nagytakarítást sem ússzuk meg azzal, ha a szőnyeg alá gyűjtjük be a porcicákat, a lelki szemét elnyomását is nagyon megsínyli szervezetünk. Attól még, hogy nem akarunk a gondunkról tudomást venni, az ott van, munkál bennünk és nem tudni, hogyan fog előtörni, esetleg egy testi tünetben, lehangoltságban, depresszióban... Tehát a tavasz, a megújulás időszaka éppen ideális arra, hogy elengedjük a régi dolgokat, koncentráljunk az újra.

Ezzel kapcsolatban persze fennáll a kérdés, hogy felgyorsult világunkban egyre több minden rakódik-e le bennünk. Egyértelmű igennel válaszolt a pszichológus:

- Folyamatosan halmozzuk az ingereket, eseményeket S mivel mindig felpörgetett állapotban vagyunk, sajnos még gyakrabban elfelejtünk a jelenben élni, s ez még jobban kimeríti szervezetünket. Az ilyen jellegű fáradtság elkerülésére kínál megoldást a tudatos jelenlét, ami nemcsak egy gyakorlat, hanem egy életstílus is - fogalmazott Sági Andrea. - A lényeg, hogy ne a múlton rágódjunk, vagy a jövőn aggódjunk, hanem figyeljünk arra is oda, hogy a jelenben mit érzünk és gondolunk. Álljunk meg egy pillanatra és ne egyszerre számítógépezzünk, telefonáljunk és közben diktáljuk a gyereknek a házit, hanem csak egy dologra koncentráljunk. Az úgynevezett "robotpilóta üzemmód" ugyanis iszonyatosan lemerít, és sokszor ezt sínylik meg az érzelmeink. Akkor élünk a jelenben, ha az "itt és most"-ban, a helyhez, időhöz kötött érzésekkel, gondolatokkal foglalkozunk. Azt látjuk, ami körülvesz bennünket, s nem a mobiltelefon által mutatott híreket...

Az említett tudatos jelenlét kétségkívül nagy jelentőséggel bír a kapcsolatokban is. Mivel a tavaszt a szerelem évszakának is titulálják, az ilyenkor szövődő románcok titkairól is megkérdeztük Sági Andreát.

- Az évszakok egy-egy életciklushoz is köthetők. A tél a befelé fordulás bezárkózás időszaka, az öregkornak feleltetik meg. Ám ahogy hosszabbodnak a nappalok, kevesebb melatonin termelődik, tovább vagyunk éberek, szívesebben mozdulunk ki ismerkedni, randizni Ennek köszönhetően pedig több endorfin szabadul fel, tehát élettanilag olyan állapotba kerülünk, ami kedvez a változásoknak - vázolta a pszichológus. - Valamint attól, hogy süt a nap, boldogok lesznek az emberek, ha rátekintenek egymásra az utcán, sokkal pozitívabb érzéseket idéznek elő egymásból. A tavasz tehát az újjászületés, új lehetőségek időszaka. Míg a nyári összejöveteleket gyakran megpecsételik az "egynyári" kaland jelzővel, a tavasziak általában tartósabbnak ígérkeznek. Persze ehhez dolgozni kell rajtuk. S mielőtt belevágnánk érdemes az említett "nagytakarítást" elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!