Életmód

2015.07.13. 09:53

Megfázásra mézes-petrezselymes bor

Túlzás nélkül mondhatjuk: a petrezselyem a legháklisabb zöldségfélénk.

Fincza Zsuzsa

Ha nem teszünk mindenben a kedvére, kikelni sem hajlandó. Nálunk kora tavasszal kezdődik a zöldség-mizéria és tart még a napokban is. Hogy a leendő gyökérnek ne kelljen kerülgetni a rögöket, homokszem finomságúra aprítom az ágyás talaját, a vetőbarázdába forróra melegített esővizet öntök, kézzel igazítom és lapogatom rá a puha morzsás takarót, s amíg ki nem dugja zöld levélujját a földből, egy másodpercre sem hagyom megszáradni a környezetét, nehogy a gyenge csíra szomjan halljon, mert akkor biztos, hogy nem cseperedik tovább. A kertünkben már a harmadik nemzedék növöget, de a héten az őszi fokhagyma helyére még egy sort vetek, ezt majd benn hagyom télre, hogy a hó alól is előkaparászhassak egy kis friss zöldséglevelet. Jövőre aztán az egész sort hagyom virágozni és beérni, így a méregdrága és csodaszernek kikiáltott petrezselyemmag olajat magam is elkészíthetem. Azt tudták, hogy a petrezselyem leveléből egyes népek gyógyteát főznek? Két teáskanálnyi aprított levelet 3 deci vízzel kell leforrázni, negyed órát állni hagyni és utána elszürcsölni.

A népgyógyászok szerint ha étkezés előtt felhajtunk belőle egy pohárral, a legzsírosabb töltött káposzta sem fog ki a gyomrunkon. Megkönnyíti az emésztést, enyhíti a hólyaghurut kínjait és erősíti az immunrendszert. S hogy a férfinépnek is kedvezzünk: kisebb meghűlés esetén a poharuk aljába rakjanak mézzel összekevert aprított zöldséglevelet és ezt öntsék fel vörösborral!

Ha egy liter fehérborba beleszuszakolnak 10 szál felaprított petrezselyem levelet, s ezt zárható üvegben 3 napig többször zaklatják, majd egy hétig sötét helyen békén hagyják, s ezután leszűrve kortyolgatják, bátran mondhatják: nem italoznak, hanem „kanalas” orvossággal gyógyítják magukat. S ebben nincs is semmi túlzás, hiszen a petrezselyem magas klorofilltartalma tisztító hatású, megakadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását, oxigénkészlete pedig segít a vírusok elleni küzdelemben. Nem véletlen, hogy tudós emberek gyógyhatásban közvetlenül a fokhagyma után említik. S ha már a hagymánál tartunk, nem árt, ha tudjuk: a nyers zöldséglevél rágicsálásával megszüntethetjük a kellemetlen szájszagot.

A petrezselyemlevél szerencsére jól fagyasztható és szárítható, előnyös tulajdonságai jó részét így is megőrzi. Tudományos vizsgálódások bizonyítják: a petrezselyem a legtartalmasabb zöldségünk, a levél C-vitamin tartalma háromszorosa a narancsénak és megegyezik a fekete ribiszkéjével. Vitamin- és ásványianyag-összetétele pozitívan hat látásunkra, káliumbősége miatt erősen vízhajtó hatású és serkenti a máj méregtelenítő munkáját. A vérszegény kosztosaink levesébe főzzünk minél több petrezselymet, mert rengeteg vasat is tartalmaz, ráadásul olyan anyagokkal együtt, amelyek segítik a vérkötődést. Nyomelem készletéből a vanádiumnak a koleszterincsökkentő hatást köszönhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!