Életmód

2016.11.20. 14:27

Méz, az élvezhető gyógyszer

Alsónemesapáti, Pölöske - Az elmúlt hetet akár Mézes hétnek is nevezhetnék, hiszen a Országos Magyar Méhészeti Egyesület szervezésében az országban közel ötszáz helyszínen több mint 100 ezer gyermek reggelijét édesítették meg.

Fincza Zsuzsa

A Nemesapátiban és Alsónemesapátiban 91 nebulót nevelő Csertán Sándor Általános Iskolát nem sokat kellett kapacitálni, hogy befogadja a rendezvényt. Szabó Katalin igazgató elárulta, ők minden lehetőséget megragadnak, hogy gyermekeiket az egészséges életmódra neveljék, és  rávegyék őket a korszerű táplálkozásra. A mézzel különösen könnyű helyzetben vannak, hiszen Németh Zsolt méhész, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere Alsónemesapátiban a falu alpolgármestere. Pénteken ő látta vendégül a gyerekeket mézes teával és vajas-mézes kaláccsal.

A Csertán Sándor Általános Iskola ötödikesei közül Baráth Bendegúz, Kovács Martin, Kelemen Petra és Fajt-Ujj Flórián  választ magának egy-egy szelet vajas-mézes kalácsot

- A termelői méz az egyedüli természetes, emberi kontárkodástól mentes édesítőszer, amit a méhek a természetből gyűjtenek össze, sokféle növény gyógyhatását felhalmozva - tartott rövid kortes beszédet a méz mellett Németh Zsolt -. Nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, s a méhek által hozzáadott enzimek következtében egy élő termék.

Németh Zsolt, méhész, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere (a kép jobb oldalán)a két faluban 91 gyermeket látott vendégül és népszerűsítette a termelői mézet

Akárcsak a gyümölcs, a zöldség, amiből napi háromszori adagot tartanak ideálisnak az egészséges életmód nagykövetei. Jogos hát a kérés, hogy a mézet is vegyük fel a napi étrendünkbe - egyelőre viszont a fejenként átlag  70 dekás évi fogyasztásunkkal hátul kullogunk az európai mézevők listáján.

- Fontos, hogy  ne csak egyféle mézet fogyasszunk, hiszen mind más-más féle növény jótékony hatását koncentrálja - tanácsolta a mézlovag -. A náthás időszakban, torokfájásra az akácméz az ideális, egy kanál mézet tisztán, lehetőleg sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő. A vegyes virágméz teába, tejbe a legjobb.

A méhecske éppen a "vegyes virágmézet" gyűjti

A pölöskei suliban Vida Viktória agrármérnök, ifjú méhész 44 diákot látott vendégül és igyekezett felhívni a figyelmüket egyrészt a reggeli, másrészt a méz életbevágóan fontos szerepéről az emberek, és főleg a gyerekek életében.

A ködös, hideg idő beköszöntével valamelyest megemelkedik Magyarhonban is a mézfogyasztás, ami nagyon helyes, azzal  a kiegészítéssel, hogy azt nem is szabadna abbahagyni. Japán orvosok állítják, hogy méz folyamatos fogyasztása javulást biztosít az emésztési betegségekben, bőrbajokban szenvedőknek, javít a légző-, és a keringési szervek állapotán, erősíti az idegeket. A bolgár orvosok a méz baktérium ellenes, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatását emelik ki. Honi tudósaink szerint a legfontosabb gyógyító hatása az erősítés. A méz egyszerű, főleg  gyümölcs és szőlőcukorból,  áll, amelyek azonnal felszívódhatnak, s rögtön a véráramba kerülhetnek. A kimerülést  villámgyorsan és hatékonyan meg lehet szüntetni a mézzel.

A pölöskei suliban Vida Viktória agrármérnök, méhész szólt a termelői méz áldásos hatásairól

A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós már 1857-ben megemlékezett. A méz gyógyhatásról Magyarországon először elég későn, 1907-ben jelent meg könyv a keszthelyi Nemesszeghy Kálmán tollából Méz a háztartásban címmel, viszont megállapításai, receptjei ma is biztonsággal alkalmazhatóak.  Ő írja " A méznek használata sok féle betegségből kigyógyította az embert, sőt még olyan esetek is fordultak elő, hogy akinél a gyógyszer nem használt, a méznek az élvezete állította helyre az egészséget".  Ő javasolja, hogy akiknek sokat kell beszélniük, napközben többször nyalogassanak el egy-egy kanál tiszta mézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!