Életmód

2017.04.07. 11:09

Mindent az Omega-3 zsírsavakról

Mi az Omega-3, miért nélkülözhetetlen, hogyan juthat hozzá a szervezetünk és mire kell nagyon odafigyelni, mielőtt Omega-3 étrend-kiegészítőt vásárolunk. Ezekre adunk választ a cikkben.

NÉLKÜLÖZHETETLEN ZSÍRSAVAK

Változatos táplálkozással szervezetünk rendszeresen hozzájut a legtöbb, számára szükséges zsírsavhoz, továbbá számos telítetlen zsírsavat mi magunk is képesek vagyunk előállítani. Ám vannak olyan zsírsavak, melyek nem képesek szintetizálódni, ezért bevitelükről minden nap gondoskodnunk kell. Ezeket hívjuk esszenciális (a szervezet számára nélkülözhetetlen) zsírsavaknak. Tehát, akárcsak a fehérjék, aminosavak esetében, itt is beszélhetünk ún. esszenciális alkotóelemekről.

Nélkülözhetetlen zsírsavaknak tekintjük az omega-6 és az omega-3 család tagjait. Az omega-6 csoport legismertebb képviselője a linolsav, melyet a legtöbb növényi olaj (napraforgó-, szója-, kukorica-, mák-, dió-, szezámolaj) tartalmaz, de érdekes módon kis mennyiségben megtalálható számos állati zsírban (mangalica-, baromfi-, sertészsír) is. Az omega-3 csoport legfőbb képviselői a linolénsav, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav). A legtöbb omega-3 zsírsavat a tengeri halak tartalmaznak, illetve az édesvízi fajták közül a busa, a fogas vagy a pisztráng. Jó hír a vegánok számára, hogy növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak jótékony omega-3-at: kiváló forrása pl. a lenmag (és olaja), a chia mag vagy a dió.

 

MI KÖZE AZ OMEGA-3-NAK AZ IZOMÉPÍTÉSHEZ ÉS A FOGYÁSHOZ?

Vegyes, igényeket kielégítő táplálkozás mellett az omega-3 csoport tagjai segíthetnek bizonyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés) megelőzésében, kezelésében.

Gyulladáscsökkentőként funkcionálva mérsékelhetik, enyhíthetik a rendszeres sport okozta kisebb izomfájdalmakat, izomhúzódásokat, izommerevséget, gyulladásokat, ízületi bántalmakat, illetve fokozhatják, gyorsíthatják a regenerációs időt. Továbbá antikatabolikus hatásuknál fogva az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a megfelelő izomfejlődéshez, illetve csökkenthetik a testzsír felhalmozódását is. Mindezeken túl segíthetnek az immunrendszer megfelelő működésében, az idegrendszer fejlődésében.

 

TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAINK KONTRA OMEGA-3

Míg az omega-6 zsírsav-szükségletet vegyes táplálkozással könnyedén fedezni tudjuk, az omega-3 zsírsavakat kevés ember étrendje tartalmazza megfelelő mennyiségben. Az elvégzett kutatások alapján azonban az omega-6 zsírsav fokozott bevitele, illetve a magas omega-6-omega-3 arány nem előnyös a szívbetegségek megelőzésében. Az ajánlások arra hívják fel a figyelmet, hogy az omega-6 zsírsavak mennyisége a napi étrendben ne legyen több mint az omega-3 zsírsavak négy-ötszöröse!

Az alacsony(abb) omega-3-bevitel oka hazánk földrajzi adottsága és a „kialakult” táplálkozási szokásaink: egyszerűen kevés halat eszünk. Ahhoz, hogy az átlagos, ülő életmódot folytató felnőttek számára ajánlott mennyiséget (300-500 mg/nap) biztosítani tudjuk, gyökeresen meg kéne változtatni táplálkozási szokásainkat. A megfelelő dózishoz naponta 5 dkg heringet vagy tonhalat, 10 dkg lazacot, 20 dkg busát, pisztrángot vagy tőkehalat kellene elfogyasztanunk.

Ismernünk kell a természetes forrásokat, de be kell látnunk, hogy a témában nagy szerep jut az étrend-kiegészítőknek. A készítmények jelentősége abban rejlik, hogy tisztított (higanymentes!), „koncentrált” formában tartalmazzák a jótékony zsírsavakat, ezáltal könnyebben, jobban hasznosulnak. Heti 1-2-szeri (tengeri) halfogyasztás mellett ajánlott a Panhellen Omega-3 Fish Oil 1000 étrend-kiegészítő alkalmazása. (Hogy konkrétan miért ez a készítmény, arra lentebb kitérünk.) A kapszulákat zsiradékot (is) tartalmazó étkezéshez kötötten javallott bevenni, főként ebéd közben. (Omega-3 kiegészítő fogyasztása előtt véralvadásgátlót szedő, valamint vérzési rendellenességben, vérzékenységben szenvedők alkalmazás előtt feltétlenül egyeztessenek kezelőorvosukkal!)

OMEGA-3 VÁSÁRLÁSÁNÁL MIRE KELL FIGYELNI?

Omega-3 étrend-kiegészítők esetén többnyire a halolaj mennyisége kapja a hangsúlyt. Pedig nem ez a lényeg, hanem ennek a tényleges omega-3 zsírsav tartalma, azaz a készítmény EPA és DHA mennyisége! Egy 1200 mg halolajat tartalmazó készítményben lehet, hogy jóval kevesebb az EPA/DHA (azaz omega-3) mennyiség, mint egy 1000 mg halolajat tartalmazó termékben. Omega-3 esetén az EPA és a DHA mennyisége számít, ezt hasonlítsuk össze, amikor választunk!

 

Hatóanyag 1 adagban vagy 1 kapszulában? – Nem mindegy!

Az étrend-kiegészítők címkéin a hatóanyag-mennyiséget általában nem kapszulánként, hanem adagonként tüntetik fel. És – jó esetben – valahol külön említést tesznek arról, hány kapszula tesz ki egy „adagot”. Ha összehasonlítunk két terméket a hatóanyag-mennyiség szempontjából, akkor ezt feltétlenül vegyük figyelembe!

A Panhellen Omega-3 készítményét kivételesen magas EPA/DHA tartalma miatt javasoljuk: 550mg kapszulánként(!), ami által nem csak a legjobb ár-érték arányú készítmény a hazai piacon, hanem az egyik legmagasabb hatóanyag-tartalmú omega-3 étrend-kiegészítő.

További információk: www.panhellen.hu

 

 

(x)

Címkék#Panhellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!