Életmód

2017.05.28. 09:00

Mozgás, ami fiatalít - Tízpróbáztak a zalaegerszegi nyugdíjas klubok tagjai

ZALAEGERSZEG - Negyedik alkalommal rendezték meg az Egészség Egyesület szervezésében a nyugdíjas tízpróbát a városnapi programokhoz igazodva.

Arany Horváth Zsuzsa

Tegnap nyolc csapatba tömörülve több mint hetven szépkorú, ám aktív egerszegi nyugdíjas gyülekezett az Apáczai ÁMK sportpályáján, hogy különféle sportversenyekben mérje össze fizikai erejét, lelkesedését. A tízpróbázó társaságot Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, jelezve, aznap zajlott a Senior Akadémia évzárója, délután pedig újra összeházasodtak az 50 éve házasságban élő egerszegi párok. Mindez jelzi, a dinamikus Zalaegerszeg nem nélkülözi az idősebb korosztály aktivitását.

Az Életet az éveknek Országos Szövetség nevében a zalai alelnök, Iványi Ildikó kívánt szerencsés versenyzést, majd Siklósi Vilmosné Judit vezetésével kezdetét vette a közös bemelegítés, majd a senior táncbemutató, amelyben nyugdíjas klubok mutatták meg, mit tanultak az elmúlt hónapokban.

A zalai nyugdíjasok legújabb hobbija a senior tánc. Jótékony egészségügyi hatása felbecsülhetetlen
Fotó: Katona Tibor

A sportvetélkedő sorversenyei után a Nordic Walking jótékony hatásaival is megismerkedhettek a résztvevők.

- A kertben elég sokat dolgozunk, de a sport más izomcsoportokat tart karban. Gazdaasszony Klubunk hetente egyszer közös tornaórát tart - mondták érdeklődésemre az andráshidai csapat tagjai: Boncz Gergelyné (69), Kovácsné Katona Irén (63), Seruga Attiláné (71), Horváth Józsefné (67) és Horváth Gyöngyi (65) hozzátette, a jó erőnlét nemcsak a megfelelő közérzet és életminőség okán, hanem az unokák miatt is fontos, hiszen szükségük van a fitt nagyikra.

A délután zárult nyugdíjas tízpróbát végül a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete nyerte meg, második lett a Kertvárosi Aranyifjak csapata, harmadikként a Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub végzett. A legfittebb legidősebb férfinek Reizer József bizonyult, a hölgyek között pedig Vizi Gyuláné nyerte el ezt a címet.

A senior tánc üdvözlendő divattá vált országszerte. Nem társastáncról van szó, tehát nem kell hozzá partner, ellenben kifejezetten időseknek szóló közösségi tánc, amelynek során a tanulás szerepe ugyanolyan fontos, mint a táncé. Nem csak a testet, a szellemet is frissen tartja. Olyan közösségi tánc, amelyet az idősebbek adottságaihoz igazodva dolgoztak ki A tanulás és a mozgás bizonyítottan is segít frissen tartani az agyat, ráadául jelentősen ki lehet tolni vele a demenciát az Alzheimer kór esetleges megjelenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!