Napvédelem a szemünknek is

2017. augusztus 02., 09:00 szerző: Zalai Hírlap
komment
ZALAEGERSZEG Nyáron gyakran halljuk a figyelmeztetést, hogy az extrém magas UV-sugárzás miatt 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ha pedig a szabadban vagyunk, gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ilyenkor mindannyiunknak az jut az eszébe, hogy naptejjel védjük a bőrünket, tartózkodjunk az árnyékban, és fogyasszunk elegendő folyadékot. De mi a helyzet a szemünkkel?

- A nap káros hatásának egyik leglátványosabb és egyben leghamarabb jelentkező tünete a bőrünket érintő napégés. Ám jó, ha tudjuk, hogy a szemünkre is veszélyesek a káros UV-sugarak. A bőrégéssel ellentétben ezek a tünetek később, akár évek múlva jelentkezhetnek. Rövid távon mindössze hunyorgást, enyhe irritációt válthatnak ki az erős napsugarak, hosszú távon azonban különféle betegségekhez, a látás romlásához is vezethetnek Éppen ezért fontos, hogy több figyelmet szenteljünk szemünk védelmének - mondta dr. Fekete Orsolya szemész szakorvos.

A fokozott napsugárzásnak kitett személyeknél gyakrabban alakul ki kúszóhályog és szürkehályog, ezért is fontos a szem védelme nemcsak nyáron, hanem az év többi szakaszában is. Ha hosszabb ideig tartózkodunk a szabadban, vagy a szabadban dolgozunk, minden esetben gondoskodjunk szemünk megfelelő védeleméről. Hiszen nem csupán a víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemünket, de a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. A szolárium is okozhat irritációt, a szaruhártya hámtakarójának "leégését", ezért javasolt a védőszemüveg használata, akkor is, ha szemünk csukva van. A védelem és megelőzés azonban ne merüljön ki a megfelelő napszemüveg vásárlásában. Rendszeresen, legalább évente vegyünk részt szűrővizsgálatokon.

Fotó: Shutterstock

A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri. A vásárlásnál ne a divat, hanem a praktikum legyen a fő szempont. Az olcsó, utcán is megvásárolható napszemüvegekben legtöbbször nincs UV-szűrő, a sötét lencse miatt pedig még többet árthatunk szemünknek: a sötét szín miatt kitágult pupillán keresztül sokkal könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe. Jó hír a szemüvegeseknek, hogy a szabványoknak megfelelően a dioptriás szemüvegek lencséjét UV-szűrővel kell ellátni, így ez az alapvédelem számukra adott.

A szakértők azt tanácsolják, hogy vásároljunk UV400 felirattal ellátott napszemüveget, így biztosak lehetünk abban, hogy szemünk 100 százalékos védelmet kap. Kérjük optikus segítségét a választásban, és ha van rá lehetőségünk, készíttessünk egyedi, ránk szabott szemüveget.

A legkisebbek szemét szintén védhetjük a számukra kialakított, speciális napszemüveggel. Továbbá jó megoldás lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az árnyékot nyújtó széles karimájú kalap, siltes sapka is. Amellett, hogy szemünket védi az erős napsugárzástól, a napszúrás ellen is védelmet nyújt.

Zalai Hírlap

2017. augusztus 02., 09:00 szerző: Zalai Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...