Életmód

2015.09.20. 11:23

Ne kapja meg a tiltott dolgot a hisztiző gyermek

A másfél és három éves kor között a kisgyermekeknél előforduló hiszti vagy dackorszak minden szülőt igazi kihívások elé állít.

Horváth Viktória

Ki ne látott volna már az utcán, a boltban aprócska gyereket, aki sírva, toporzékolva vetette magát a földre, mert valami nem úgy történt, ahogy ő gondolta? A szülő különböző pedagógiai fogásokat alkalmazva szünteti meg a hisztit: alkudozik, kérlel, fenyeget, pedig lehet, hogy magát a hisztit kiváltó okokkal nem vagyunk eléggé tisztában. Ezzel ugyanis a gyermek a még gyenge lábakon álló személyiségét erősíti, dühkitöréseivel próbálja meggyőzni magát és persze a szüleit is, hogy ő önálló ember, önálló döntésekkel. Egyfajta fejlődési folyamat ez, amin minden gyermek keresztülmegy. A gyermek még nem képes kezelni a csalódottságot, a dühöt és azt, hogy a vágyait nem azonnal, vagy nem úgy teljesítik, ahogy ő akarja. Az érzelmi viharral nem tud még úgy megbirkózni, mint egy felnőtt, ezért a szülő feladata, hogy megtanítsa neki az önmegnyugtatás módjait és az érzelmek koordinálását.

Az első tanács, amit gyakorló anyukáktól hallani: szüntessük meg az esetleges kiváltó okokat. Hiszen ha fáradt vagy éhes a gyermek, könnyebben veszti el a kontrollt. Gyakori az is, hogy a gyermek a biztonságérzetet hiányolja, ezért fakad ki, ilyenkor igyekezzünk megnyugtatni, rendszerességet vinni az életébe. És talán a legfontosabb tanács: ne veszítsük el a fejünket, ne kiabáljunk vele és ne adjuk neki azt, amit korábban tiltottunk, csak, hogy elhallgattassuk. Ha ugyanis elérte a célját, legközelebb is ugyanezt az utat fogja választani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!