Életmód

2017.07.09. 15:50

Ne öltözzük túl a menyasszonyt!

ZALAEGERSZEG Az esküvőkön való megjelenés sok esetben nemcsak az ifjú párnak, de a násznépnek is nagy kihívást jelent.

Kiss Gyöngyvér

Természetes, hogy az alkalomhoz méltóan illik megtisztelni a házasulandókat, ám ehhez még jópár szabály is az utunkban áll Krajczár Zsuzsa stíluskommunikátor ezúttal az esküvőn való megjelenéshez adott néhány tippet.

Mivel a 21. század esküvői szertartásrendjének csak a fantázia szab határt, a legfontosabb, hogy a ceremónia helyszínéhez, jellegéhez, díszleteihez, vagy mottójához passzoljon a szettünk. S bár egyre inkább trendi a glamour hatás, az extrémitás, semmiképpen sem szabad szem elől veszteni az örök alapszabályt, miszerint a hölgyvendégek viselete ne vetekedjen az ifjú ara öltözékével.

- Az esküvő jellegét a pár személyisége, neveltetése, pénztárcája befolyásolja, s ugyanígy a helyszín kiválasztását is. Utóbbi ma már sokminden lehet, a templomtól az erdő közepéig. Ha az ünnepeltek meghatározzák a dresszkódot, akkor az öltözéknek mindenképp ahhoz kell igazodnia, mellőzzünk mindent, ami túl harsány vagy hivalkodó - szögezte le elöljáróban Krajczár Zsuzsa, kiemelve: különösképpen a templomban tartott ceremónián nem szerencsés elbagatellizálni a formalitást.

- Az egyházi szertartásokon ma is inkább a klasszikus, visszafogott stílus jellemző. Már azzal is sokat tehetünk a siker érdekében, ha megpróbálunk testalkatunknak, mellformánknak megfelelő nyakkivágást választani. Persze ahogy a szoknya hossza, úgy a dekoltázs mélysége is sarkalatos pont lehet, így a túlzottan kivágott ruhák helyett inkább kiegészítőkkel ajánlott bájainkat kiemelni. Egy kör alakú nyakkivágáshoz felvett hosszú nyaklánccal például nyújthatjuk a felsőtestünket - mondta a stíluskommunikátor, kitérve egy manapság nagyon népszerű kellékre, a kompléra.

A koszorúslányoknak sem kell már habos-babos stílusban pompázniuk, választhatnak egyszerűbb, elegánsabb fazont Fotó: Schutterstock

- A komplé kabátból és ruhából áll, aminek szabásával korrigálhatjuk alakunkat is. A nyitott, be nem gombolt blézer optikailag karcsúsít. A legelegánsabb komplét egy ruha és egy azonos hosszúságú kabát adja. S persze minden esetben fontos az anyag kiválasztása. A fényes anyagok kissé erősítenek, míg a súlyos, lágy esésű alapanyagok a teltebb hölgyeknek előnyösebbek - javasolta Krajczár Zsuzsa. Nem hagyva figyelmen kívül egy másik kelléket sem, a fűzőt, amely a kicsit teltebb örömanyák számára igen jó szolgálatot tehet".

Ma már a hölgyeknek sem bűn csinos nadrágot, vagy nadrágkosztümöt viselni a menyegzőn, sőt, nem ritka a koszorúslányok öltözékében tapasztalható lazaság sem.

- A régen megszokott világoskék-rózsaszín rokokó ruhákat már felváltották a Dior-vonalú és sellőszabású elegáns megoldások, amik igazán csak a homokóra alkatú hölgyeknek állnak jól. De manapság már az sem ritka, hogy a koszorúslányok különböző ruhákat öltenek. Mivel régen a szertartásoknak ezen szereplői még hajadon ifjú lányok lehettek csak, ma pedig elvált, idősebb hölgyek is betölthetik ezt a posztot, a ruházat is kissé megengedőbb - mondta a szakember.

Az etikett úgy tartja, esküvőn kerülendő a fehér, a fekete és a piros szín is...

- Természetesen a fehér ma is "tiltólistán" szerepel, ezt, és árnyalatait érdemes meghagyni a menyasszonynak. A fekete ruhákkal azonban már kevésbé lennék szigorú. Régen sok tájegységen éppen e sötét színben pompázott a menyasszony, de ma már, gyászos mivolta miatt nem illik ilyet viselni a ceremónián. Kis élénk kiegészítőkkel azonban szerintem már egy elegáns fekete ruha is felvehető. A piros tilalmának pedig nincs sok jelentősége, hiszen a trendi menyecskék inkább pinkben ropják a táncukat, mintsem tűzpirosban - fejtette ki Krajczár Zsuzsa. Végezetül megjegyezte, sok stylist szerint a ceremónián a násznép is törekedhet a kényelemre. Így egyre gyakoribb, hogy a lakodalomra már a vendégek is átöltöznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!