Nyomás alatt - Előadás az élelmiszerbiztonságról

2017. május 15., 21:10 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc
komment
ZALALÖVŐ - Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény tervezett, ám egyelőre elnapolt elfogadása - erről is beszélt egy hét végi fórumon Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A zalalövői Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által szervezett program során az előadó többek között az úgynevezett jogszabályharmonizációs törekvések veszélyeire hívta fel a jelenlévők figyelmét.

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény elfogadásának egyik velejárója ugyanis az lehet, hogy a jelenleg sokkal szigorúbb európai élelmiszer-biztonsági előírások lesüllyednek az Amerikai Egyesült Államokban érvényben lévők szintjére, aminek eredményeként akár az is bekövetkezhet, hogy az Európai Unióban is eltörlik a genetikailag módosított szervezetekre, a hormonkezelt marhahúsra, továbbá egyes tiltott növényvédő szerekre érvényben lévő korlátozásokat.

Fidrich Róbert, a zalalövői fórum előadója
Fotó: Gyuricza Ferenc

Fidrich Róbert szerint a géntechcégek már most is igen jelentős lobbitevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy számolják fel a génmódosított összetevők jelölési kötelezettségét, s ennek helyét GMO-mentes címkézés vegye át. A programvezető szerint szintén hatalmas nyomás nehezedik a az amerikai géntechcégek részéről a döntéshozókra annak érdekében, hogy aminek forgalmazását az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezik, azt minden további ellenőrzés nélkül lehessen az Unió területén is árusítani.

Fidrich Róbert a szabadkereskedelmi egyezmény egyéb, szerinte szintén negatív hatásairól is beszélt, utóbbiak környezetvédelmi jellegűek voltak. Példaként megemlítette a verespataki aranybányát, ahol Európában tiltott, de Kanadában elfogadott technológiával folyik a termelés.

 

Gyuricza Ferenc

2017. május 15., 21:10 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...