Életmód

2015.06.26. 06:04

Örömmel tekerjünk! - Készítsük fel kerékpárunkat a nyárra

A kerékpártúra megtervezése a kétkerekű kiválasztásával kezdődik. Azonban számos apróságnak tűnő, ám lényeges szempontot is figyelembe kell venni mielőtt a családot felpakolva, hosszabb útra indulnánk.

Benedek Bálint

Szinte mindenkinek porosodik a pajtájában vagy a garázsában kerékpár, ám korántsem mindegy, milyen terepen használják. A szakértő, Jankovics Ferenc szerint manapság számtalan kerékpárfajta létezik, a legnépszerűbb ezek közül a city bike, melyet, ahogy az angol elnevezésből kiderül, kizárólag városi közlekedésben használnak. Egyszerű felépítménnyel, végtelenül kényelmes utazást biztosít.

- Aki emelni szeretné a tétet és sportolna, az egészsége megőrzése érdekében választhatja a túra verziót – így a szakértő. – Ennél a kerékpárnál több fokozatú váltó igyekszik segíteni az utast a haladásban. Létezik továbbá a mountain bike, melyből sokat nem rendeltetésszerűen a terepen használnak. Pedig a bütykös abronccsal jól tapad az erdei körülmények között is. Újabb modell a fitnesz bike, ami aszfaltra való, s ezzel már fel lehet készülni az országúti kerékpározás szépségeire is.

Ne csak magunkat, a biciklit is készítsük fel a hosszabb kerékpáros utakra, kirándulásokra – ajánlja Jankovics Ferenc szakértő. Fotó: Szakony Attila

Jankovics Ferenc – a Teker Egyesület alelnökeként megszállott kerékpáros – vallja: hiába tudnak sokan tekerni, ahhoz, hogy az egészséges életmód mellett öröm is származzon a biciklizésből, további finomságokat kell elsajátítani. Egy helyi csapat szellemisége, lendülete és profizmusa sokat segíthet a döntés meghozatalában, a kerékpározás ugyanis életforma és sok ember életét könnyíti meg. Számos gerinc, térd és súly problémával küzdő beteg talált rá utolsó lehetőségként a kímélő, ám minden izmot megmozgató tekerésre, mely amellett, hogy egészséges, kíméli az ízületeket.

- A kényelmet és a biztonságot lehet fokozni további kiegészítőkkel – folytatta a szakértő. – Fontos a komfortérzet kialakítása, ehhez léteznek olyan puha betéttel ellátott nadrágok, melyek divatosak. Ha hosszabb túrára indulunk, akkor nem árt beszerezni egy kesztyűt, hogy a kormány ne törje fel a kezünket, de ugyanilyen lényeges elem a szemüveg. Aerodinamikai kiképzésüknek köszönhetően utóbbi darabok nem engedik a rovarokat a szembe kerülni, amik sok esetben akár balesetet is okozhatnak.

Jankovics Ferenc kiemelten fontosnak tartotta a bukósisak használatát. Szerinte kulcsfontosságú a fej védelme, számos tragédiát el lehetett volna kerülni már eddig is a használatával. Itthon sajnos még nem kötelező. És még valami: városon kívül, és rossz látási viszonyok között mindig legyen nálunk láthatósági mellény. Ha saját magunkat „felszereltük", akkor hosszabb út előtt ellenőrizzük, vagy szakemberrel alaposan vizsgáltassuk át a kétkerekűt. Lassan emelve a kilométereket, felfedezhetjük a zalai, itthoni táj szépségeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!