Életmód

2015.10.15. 15:34

Összefogással könnyebb emberhez méltón élni

Nagykanizsa – „Engedjenek bennünket is emberhez méltón élni, dolgozni, ne kelljen mindenért tízszeresen küzdeni, harcolni!”

Horváth-Balogh Attila

Leegyszerűsítve így foglalta össze látássérült sorstársainak a többségi társadalommal szemben támasztott elvárását csütörtökön Novák Teréz, aki a Honvéd Kaszinóban lépett gondolataival a többiek elé, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete szervezésében lezajlott fehér bot napi rendezvényen. Azt sem rejtette véka alá: saját berkeikben is nagy szükség van a rendteremtésre, a régi sérelmek elfelejtésére és az összefogásra.

A megjelenteket Molnár Béla, az egyesület elnöke üdvözölte, aki kiemelte, hogy Nagykanizsa önkormányzata minden lehetséges módon segíti a munkájukat, legyen szó erkölcsi vagy anyagi támogatásról, s ezért köszönet illeti a városvezetőket.

A napi életet megkönnyítő eszközöket, például tűbefűzőt, nagyítót, zoknipárosítót is bemutattak a látássérülteknek. Képünk jobb szélén Lukács Gyuláné, az egyesület irodavezetője
Fotó: Szakony Attila

Az elnök beszélt a gondokról is. Mint mondta, a látássérültek többsége nem használja sem a fehér botot, sem a figyelemfelhívó kitűzőt, mert attól tartanak, hogy így könnyebben válhatnak rossz szándékú emberek áldozatává. A belváros rekonstrukciója kapcsán pedig tolmácsolta azon kérésüket, hogy a beruházás végén úgynevezett beszélő jelzőlámpák kerüljenek a régiek helyére, ezek ugyanis jelentősen megkönnyítenék az életüket.

Az önkormányzat nevében Tóth Nándor alpolgármester rámutatott: valóban igyekeznek mindent megtenni a fogyatékkal élőkért, de még ennél is többre lenne szükség. A továbbiakban kulturális műsorra, az úgynevezett beszélő programok és az életvitelt könnyítő eszközök bemutatójára került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!