Életmód

2016.09.22. 21:30

Összehasonlítottuk az árakat: otthoni mosás vs. önkiszolgáló mosoda használat (x)

Egy átlagos szükségletekkel rendelkező ember nagyjából hetente-kéthetente egyszer mossa ki a leggyakrabban használt ruháit és alsóneműit, nagymosást pedig havonta egyszer tart: az ágyneműk, a pokrócok, a törölközők ilyenkor kerülnek tisztításra.

Mosásaink gyakorisága az otthon történő mosásnál bőven meghaladhatják a havi 3-6 alkalmat, és mi mindannyiszor kifizetjük a mosás áram- és vízigényét, a különböző mosó- és öblítőszerekről nem is beszélve. Ha pedig nem rendelkezünk szárítógéppel, akkor még a teregetés gondja is ránk hárul, ami gyakran igen helyigényes lehet. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha mi vagy az általunk bérelt lakás tulajdonosa előzetesen beruházott egy mosó- és/vagy szárítógépre.

Ha viszont mosodába járunk, a mosások száma is jelentősen csökkenni fog, hiszen egy idő után egyfajta bevett szokássá válik, hogy hetente egyszer mosodába indulunk. Gondosabban fogjuk a tiszta ruhákat „beosztani”, hiszen tudjuk, hogy csak heti egy alkalommal szánunk időt arra, hogy ruháinkat kimossuk és megszárítsuk. De így hogyan jövünk ki anyagilag? Nézzük a Dohány utcai Mosoda árait, és kalkuláljunk, hogy mennyit költünk új mosási szokásainkkal ruhaneműink és egyéb használati darabok tisztántartására.

 

 

 

Így tehát, ha havi 2 alkalommal 8-8 kg ruhát szeretnénk a szennyes állapotukból „szekrényszárazzá” varázsolni, akkor nem kell többet szánni havi szinten a mosásra és szárításra, mint 2400 forint – ami tartalmazza a mosó- és öblítőszert is, és megspóroljuk a teregetésre szánt energiát is. 16 kilónyi ruha és egyéb textília pedig valószínűleg egy hónapra egy főnek elég.

*A Dohány utcai Mosodában jelentős árelőny, hogy – más mosodáktól eltérően – nem időre számlázzák a szárítást. Itt ugyanis addig száríthatjuk a ruhánkat a megadott egységáron, amíg azok valóban szárazak nem lesznek, így a szárítás folyamatát csak egyszer kell kifizetnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!