Életmód

2017.02.25. 14:45

Építik testüket-lelküket

A rendszeres mozgást sosem késő elkezdeni vagy újrakezdeni, a kifogásokat pedig inkább felejtsük el. Két jókedvű társaság heti edzéseibe pillantottunk be és kaptunk tollvégre néhány hölgyet, aki ékes példája a fenti mondatnak.

Korosa Titanilla

Sokszor hallani: „Mozognom kéne, de nincs időm”, „Ma pont nem érek rá, de legközelebb majd jövök. Megígérem!”. Aztán persze az ígéret csak ígéret marad, mert valami mindig közbejön. Többen a kor előrehaladtával érzik úgy, hogy a mozgás már nem az ő világuk, ellenben velük szemben akadnak jó páran, akik számára az idő, a kor nem akadály, 40 vagy 50 felett is fitten, egészségesen élnek vagy legalábbis törekednek rá.

Tornyiszentmiklóson a lovászi Török Károlyné Ildikó veszi kezelésbe a vállalkozó kedvű hölgyek izomzatát hetente két alkalommal, az egy-egy órás edzés alatt.- Mindig érdekelt a mozgás, rendszeresen sportoltam. Majd mikor egyetemre mentek a gyerekeim, űr támadt bennem, hogy akkor én most csak azt figyeljem, ők hogyan fejlődnek, velem meg nem történik semmi?

Le kellett kötnöm magam, ezt a cél szolgálta a torna. Sok gondolkodás után immár hét éve megszereztem az edzői képesítést - mondta Ildikó, aki aerobik- és senior edző. Utóbbi kategóriába az 50 fölöttiek tartoznak, Ildikó csoportjában is vannak, akik közelítik ezt a kort. - Arra törekszem, hogy minden izomcsoportot megmozgassunk, de közben változatos legyen a torna - folytatta. - Hozok új dolgokat, különféle eszközöket, súlyzót, gumikötelet, de tartunk köredzéseket is. Egyszer az alakformáláson, máskor a kardión a hangsúly. A résztvevők már nagyon jól bírják.

A kor előrehaladtával vagy egyes betegségek megjelenésével is fontos a mozgás, nem szabad leülni és várni, persze mindezt odafigyeléssel. Tornyiszentmiklós hölgyközösségének tagjai közül többen is ezt a pozitív példát erősítik.A csapat háromnegyed része 40 feletti, mint azt a tagok - minden rossz szándék nélkül - hozzátették, érkeztek fiatalabbak is, de nem maradtak, feladták. - Nem mindenki kitartó, pedig mondják többen, hogy mozogni meg fogyni kéne, aztán mégsem járnak el. Mi már sok éve tornázunk, mert szükségünk van rá - kezdte Füri Lászlóné Livi, aki oszlopos tagja a tornaklubnak.

- Anno videókazettát nézve tornáztunk, majd megismertük és meghívtuk Ildikót, hogy tartson nekünk tornát, mert volt rá igény. Ennek hat éve - folytatta Füri Lászlóné. - Azóta járnak már a közeli településekről és Szlovéniából is. Úgy gondolom, ennyi kell és ennyi jár is nekünk. Fodrászként ehhez igazítom a napirendet, de volt olyan, hogy egyből egy vágás után jöttem tornázni, hajasan. Ma már mindenki tudja, hogy kedden és csütörtökön este torna van, a család is megszokta. Persze akinek kicsi gyereke van, ott elengedhetetlen, hogy a férj vagy a nagyszülők besegítsenek.

Eredmények is születtek: voltak akik fogytak is, de legfontosabb a karbantartás. Mint mondták: már nem azért szűk a blúz, mert kihízták, hanem mert megerősödtek, izmosodtak és ezzel a kondival még a kerti munka is jobban megy. Emellett ritkábban betegek, ellenállóbbak lettek.

- Egy idő után felveszi a szervezet a ritmust és igényli a mozgást - tette hozzá Füri Lászlóné. - Ez is egyfajta függőség, de feszültséglevezetésnek sem utolsó. Nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz.

Lentiben Szalainé Pál Alíz csoportjában is hasonlóan állnak hozzá a mozgás kérdéséhez a hölgyek, akik ugyancsak jó pár éve tornáznak együtt.

A heti torna "kínzóeszköze" Tornyiszentmiklóson a gumikötél volt, változatos gyakorlatsort állított össze Török Károlyné (balra elöl)

- Sok hölgyet vonzott az alakformáló torna, ami először egy pályázat keretében indult el - mondta a tréner. - Sikeres volt a kezdeményezés, sokan azóta is velem tartanak. Napjainkban jellemző a mozgásszegény életmód, ezt gyógytestnevelőként is alá tudom támasztani, egészen kicsi gyerekeknél is tapasztalhatóak mozgásszervi elváltozások. A kor előrehaladtával aztán előjönnek az ízületi problémák, a porckopás. Ezekre legkiválóbb gyógymód a mozgás.

Akik hozzám járnak, erre már rájöttek, mert olyan visszajelzéseket kaptam például, hogy fittebbek és nem fájnak az ízületeik. Emellett szépen formálódnak a hölgyek, és ha a mozgást összekötik az egészséges táplálkozással, még a fogyás is beindul. A tornára járnak a 20-as korosztály tagjaitól egészen a 70 évesig, a mozgássort ennek megfelelően kell összeállítani. A helyes testtartás kialakítása, megtartása, a tartó izmok erősítése a fontos. Dolgozzon a has, a hát, a combok, a farizom, a karizmok. Közben odafigyelünk a gerinc kímélésére és az elengedhetetlen nyújtásra.

Fehérné Balla Éva életében mindig is szerepet játszott a mozgás, mint mondta, gyerekei születése óta - több mint 20 éve - folyamatosan jár tornázni.

- Nem is csak a mozgás miatt, hanem azért, hogy kizökkenjünk a mindennapi taposómalomból - szögezte le. - Egy órát szánjunk rá. Soha nem szabad abbahagyni vagy nem késő elkezdeni. A leggyakoribb kifogás, hogy nincs rá időm, pedig ez csak 1-1 óra. Addig sem a házimunkát végezzük, hanem magunkra figyelünk. Van úgy, hogy nehéz kimozdulni, de ha nem jövök, az szabályosan lelkiismeret-furdalást okoz

Hozzá hasonlóan Balogh Éva is a mozgás híve, nyugdíjasként a torna mellett kerékpározik és gyakran jár túrázni is.

- Először ódzkodtam a benti tornától, aztán megszerettem és az elmúlt két évben a tornának is köszönhetően 7 kilogrammot fogytam és a seprűereim is eltűntek - sorolta a mozgás okozta pozitív változásokat. - Eleinte persze nem bírtam olyan jól, de ha folyamatosan csináljuk, egyre könnyebb lesz.

- Úgy látom, kitartóbbak a korosabb hölgyek mint a fiatalabbak - tette hozzá Szalainé Pál Alíz. - Ha összeszorított foggal is, de megcsinálják a gyakorlatokat, a fiatalok előbb feladják.

- És aztán előfordul, hogy többet nem is jönnek - folytatta a gondolatot Fehérné Balla Éva. - Akik itt vagyunk, erősítjük egymást, az utcán is megkiabáljuk a másikat, hogy "jössz-e este tornázni?". Feladni nem szabad. Vannak napok, amikor nehezebb, van amikor könnyebb, de senki ne hanyagolja el magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!