Életmód

2017.03.17. 15:38

Nehéz súlyzókkal erősíti izmait - Szabó Gabriella soha nem fárad el

A többszörös világ- és Európa-bajnok Szabó Gabriella sportatlétával a mozgás öröméről beszélgettünk.

Benedek Bálint

- A jazzbalettel kezdődött minden, általános iskolás koromban kezdtem el órákra járni, együtt volt meg benne mindaz, ami számomra fontos: a zene és a mozgás. Annak ellenére, hogy az órák nagy része erősítő, formásító gyakorlatokból állt, tetszett – mesélte Szabó Gabriella, akivel egy kanizsai fitneszteremben találkoztunk. – Középiskolásként léptem be Budapest első női edzőtermébe. Ellentétben a többi lánnyal nem az aerobikórákra mentem, hanem azonnal a konditerem mellett döntöttem. Itt ismerkedtem meg a gépekkel, súlyzókkal, meghatározó tapasztalatokra tettem szert. Nem utolsó sorban látva a munka eredményét, megkedveltem ezt a műfajt. Kisebb-nagyobb kihagyások persze voltak az évek során, ez idő alatt latin táncokat tanultam, de végül mindig visszatértem a „vasakhoz", a fitnesz életem részévé vált. 2012-ben szakemberek azt tanácsolták, próbáljam meg a versenyzést.


Gabriella az egyetlen nemzetközileg is jegyzett szövetség, az International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) versenyzője lett. A szervezetet még Arnold Schwarzenegger felfedezője, Joe Weider alapította az 1946-ban a fivérével.

- A világ- és Európa bajnokságokon minden versenyzőnek, aki színpadra szeretne állni, vállalnia kell a szúrópróbaszerű dopping-vizsgálatot, akárcsak bármelyik olimpiai sportág sportolója – tette hozzá Gabriella. - A világszövetségnél a testépítő legyen férfi, vagy nő a pályafutását teszi kockára, ha tiltott szert használ. Nem csak komoly pénzbírsággal sújtják, de könnyen búcsút inthet a karrierjének is.

Szabó Gabriella hozzátette: a testépítésnek speciális pszichológiája van, aki el akarja érni a kitűzött célját az biztosan az életritmusán is változtat és természetesen az étkezéseit, a napjait is ennek megfelelően alakítja ki.

- A versenyfelkészülésem a helyes és rendszeres étkezésre épít, ez szigorú napi menetrendet jelent, amibe nem fér bele semmiféle „bűnözés" – tette hozzá. – Sokak számára elsőre túlságosan merevnek tűnhet, ráadásul mindezt napi munka mellett végzem. Tizenhat éve egy informatikai cég pénzügyeit viszem, így gyakran mosolygok azon, amikor sokan kifogásokat keresnek, miként kerüljék el a mozgást.

Gabriella napi ritmusa versenyidőszakban úgy néz ki, hogy reggel hét órakor kel, s ekkor elfogyasztja az első aminosavak, vitaminok alkotta reggeli turmixát.

- Ügyelek az energiaszintre is, az előző este bekészített proteinnel ízesített zabpehely a kedvelt reggelim, az elmaradhatatlan vitaminokkal fogyasztom el.

Majd, ha előző este nem főzte meg, akkor elkészíti a csirkehúsból, vagy halból, spenótból, brokkoliból és barna rizsből álló – grammra pontosan kiszámolt – napi étrendjét. Háromóránként fogyaszt szilárd táplálékot ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, persze a megfelelő folyadékbevitelre is ügyel, hiszen a szervezete erre rendezkedett be.

- Ilyenkor nem a gasztronómiai élvezet az elsődleges, ráadásul 9-től 17 óráig dolgozom, ami teljes embert kíván, a koncentrációnak is fontos szerep jut – mesélte. – A munka után irány az edzőterem, közel két órás edzés következik. Jelenleg is 5 alkalommal edzek 1 héten, versenyfelkészülés idején 6-7 edzés van, ami nálam súlyzós edzést jelent.


Gabriella elmondása szerint soha nem fárad el, úgy érzi jól döntött, amikor ezt a sportágat választotta. Azonban az edzések, a helyes étrend még nem lenne elég, nagy hangsúlyt kell fektetni a színpadi mozgásra is, ugyanis a világversenyeken pontozó 11 tagú zsűri minden részletre figyel.

Bodyfitnesz kategóriában a nőies megjelenés, a kisugárzás, a szimmetria, a „V" alkat, arányosság a kidolgozott, egészséges, definiált izomzat elengedhetetlen. Ezek együttesen adják a teljes összhangot.

Profi felkészüléssel sportolt, így mivel a kategóriájában már mindent elért, most egy prémium kategóriás amerikai táplálék kiegészítő cég támogatásával továbbiakban Miss Olimpia címet venné célba.

Azoknak a lányoknak, hölgyeknek, akik most kóstolnak bele a fitnesz világába, azt tanácsolta: remek ötlet, hogy eljutottak idáig. A második gondolat, hogy miután megismerkednek a lehetőségekkel és a korlátokkal egyaránt, folytassák és ne adják fel!  A kitartó, következetes munkának lehet és van is eredménye, akár hobbi vagy versenyzői szinten akarják művelni. Minél hamarabb kezdi valaki annál jobb, viszont sosem késő.

Szabó Gabriella 2012-ben indult a Lengyelországban megrendezett női világbajnokságon. Tudatos felkészülés és komoly edzések mellett, bodyfitnesz kategóriában sikerült dobogóra állnia. Ez akkora erőt és motivációt adott, hogy folytatta. A következő évet végig versenyezte, először az Európa bajnokság erős mezőnyében aranyérmes lett, ráadásnak az összetett Európa-bajnoki címet is elnyerte, vagyis a Győztesek győztese elismerésben részesült. 2013 őszén a kijevi női világbajnokságon bodyfitnesz kategóriában győzött. A madridi Arnold Classic Europe elnevezésű viadalon ismét az élen végzett. Elhatározta, hogy megvédi a világbajnoki címét, és 2014 októberében Kanadában a bírók egyöntetű pontozása alapján az abszolút világbajnok lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!