Életmód

2015.02.08. 16:05

Szalagos és csöröge - Hagyományos és könnyű, egészségesebb is készülhet

Farsang és fánk – szorosan összetartoznak. De vajon hogyan is készítsük a maskarás mulatságok kedvenc tésztáját?

Keszey Ágnes

Az amerikaiak donutot, a franciák beignetet, a németek Berliner Krapfent, a spanyolok churrot, a székelyek pánkót esznek. Szinte minden nép készít hasonló tésztát; összetételük, készítésük és formájuk azonban eltérő, mint ahogy a magyar konyha is több fajta fánkot ismer.

– Annak ellenére, hogy több, mint kétezer éve a rómaiak is ismerték a fánkszerű tésztát, majd az 1200-es években az európai városok közterein is sütötték; keletkezéséről a legismertebb legenda a 17. századból származik. Állítólag egy pékmesterné, Cecilia Krapf készítette sokszor, egy véletlen eset után. Leírások szerint valaki úgy felbosszantotta, hogy egy adag tésztát akart hozzávágni, az azonban a forró zsírba esett – idézi fel a mendemondákat Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztroblogger, térségbeli gasztronómiai versenyek rendszeres zsűritagja.

A fánk hamar a böjt előtti, szórakozással, lakomákkal teli időszaknak kedvelt tésztája lett. Hazánk minden táján más és másfajta számított hagyományosnak, ám Zalában nem csak farsangkor, hanem egész évben kedvelt volt.

– Aratás idején, húshagyó kedden és a gyermekáldás megünneplésekor is sokszor került fánk az asztalra. Ezen a tájon darkedlit (kerek mélyedésekkel kialakított edényben sült, kettesével szilvalekvárral összeragasztott tésztát) rózsafánkot és forgács- vagy más néven csörögefánkot készítettek leggyakrabban – idézte fel a gasztronómiai tanácsadó.

Huszár Bence, Kollár Nikolett, Hetényi Tamás gyakorlati oktatás vezető, Kiss Veronika és Balogh László. Fotó: Keszey Ágnes

A keszthelyi Vendéglátó Szakképző Iskolában pedig Hetényi Tamástól, a gyakorlati oktatás vezetőjétől megtudtuk, hogyan készül a hagyományos, szalagos farsangi fánk.

– A hozzávalókat összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen kelesztjük. Mikor megduzzadt, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, még pihentetjük egy kicsit, majd bő olajban sütjük, annyiban, amennyi nem fedi el teljesen. Tegyük a lábosra vagy serpenyőre a tetejét, majd 2-3 perc elteltével, amikor a fánk egyik fele megsült, megfordítjuk, ekkor már fedő nélkül, sütjük tovább, míg szép világosbarna lesz. Így lesz szép szalgos. Porcukorral megszórjuk, baracklekvárt kínálunk hozzá melyet rummal is ízesíthetünk. – árulta el a fortélyokat a VSZK oktatója.

A bő zsírban vagy olajban sült fánk nem tartozik a diétás ételek közé, ám egészségesebb változatban is elkészíthető, ehhez ajánl ötleteket Somogyi Zoltán.

– A fehér liszt egy részét kiválthatjuk teljes kiőrlésűre, de ez a tészta állagát nagyban módosítja. Ha kemencében, sütőben sütjük, kímélőbb, könnyedebb formában ehetjük a hagyományos tésztát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!