Életmód

2015.06.26. 06:04

Szemre való óvintézkedések - A legveszélyesebbek a nagy energiájú, alacsonyabb hullámhosszú UV-B sugarak

Kitört a nyár, ragyog a nap, aki teheti, sütkérezik, víz közelben tölti a szabadságát. A szó szerint felhőtlen időtöltés azonban veszélyeket is tartogat.

Magyar Hajnalka

Bizonyított tény ugyanis, hogy kapcsolat, összefüggés van az UV sugárzás és a szehéjdaganat, a kúszóhártya, a szürkehályog, valamint a sárgatestelfajulás között.

– Az UV sugárzás a napfény nagy energiájú, láthatatlan része, ami veszélyes elváltozásokat okozhat a szemben – mondja elöljáróban Kereséné dr. Gálos Ibolya szemész szakorvos, akitől látásunk védelmében kértünk tanácsokat. – Három fajtáját különböztetjük meg, ez az A, B, illetve C sugárzás. Utóbbit az ózonréteg kiszűri, bár ma már az ózonpajzs elvékonyodása miatt ebben sem lehetünk teljesen biztosak. A legveszélyesebbek azonban a nagyobb energiájú, alacsonyabb hullámhosszú B sugarak. A rövid távú káros hatások között a leggyakoribb a szaru-, vagy kötőhártya gyulladás, a hosszabb távú következmények azonban már a szemlencsét, az ideghártyát és a szemhéjat is érinthetik. Tudni kell, hogy a szemünket érő káros hatások az életünk során összeadódnak, ezért olyan fontos a védekezés.

Szakértőnk, Kereséné dr. Gálos Ibolya szemész szakorvos az optikai keretre helyezhető, speciális kialakítású, UV-szűrős napszemüveget próbálja fel Farkas Cecíliának. Fotó: Pezzetta Umberto

A szem felszínén az UV sugárzás hatására úgynevezett kúszóhártya alakulhat ki. Ez a hártya kezdetben csak esztétikailag zavaró, de ha eléri a szaruhártya centrumát, már a látást is rontja. A szemhéjon az UV hatására rákos daganat fejlődhet, ami legtöbbször basalioma. Rosszindulatú ugyan, de áttétet nem képez, ha eltávolítják, maradéktalanul meggyógyulhat a beteg. Kezdetben a szemhéj bőrének lokális megvastagodása hívhatja fel rá a figyelmet, ám az elváltozás gyorsan növekedhet, ki is fekélyesedhet, nem gyógyuló sebként jelentkezik.

– Kevésbé köztudott, hogy a naevussejtek (anyajegyet alkotó sejtek) elfajulásából keletkező melanoma nemcsak a bőrünkön, hanem bárhol a szemünkben is kialakulhat – folytatja a szakember. – Természetesen a szem maga is védekezik, a szaruhártya és a szemlencse is szűri a káros sugarakat, sőt az ideghártyán is találhatók különféle karotinoidok, enzimek, amelyek a sugárzás okozta szabad gyökök ellen védenek. Ám a szem önvédelmi rendszere korlátozott, s a kor előrehaladtával gyengül ez a mechanizmus. A gyerekeknél pedig a szemlencse kevesebb káros sugárzást tud elnyelni, ezért kell rájuk különösen figyelni. Vízparton még a visszaverődő fénnyel is számolnunk kell, így fontos, hogy a napszemüveg lehetőleg minden irányból jól takarjon.

Szemüveg a szemüvegen.

Más kérdés, hogy miként adjunk napszemüveget a vízbe ugráló, homokba temetkező, csúszdán sikló gyerekre. Köztes megoldás lehet a széles karimájú sapka vagy kalap, netán az, ha eleve árnyékos helyen játszik a csemete.

Manapság a legtöbb optikában szívesen bevizsgálják a bevitt napszemüvegeket, így megtudhatjuk, hogy a miénk vajon megfelel-e az előírásoknak. A legjobb típusok a 400 nanométer alatti sugárzást teljesen kiszűrik, az erre vonatkozó adatokat fel is tüntetik. A doktornő eddig szerencsére nem találkozott kirívóan gyenge minőséggel, de arra felhívja a figyelmet, hogy a nem UV szűrős, színezett üveg inkább kárt okoz, semmint véd. A sötét lencse mögött a fény valóban kevésbé bántja a szemet, ám épp emiatt a pupilla kitágul, s nagyobb mennyiségben juthat be a káros UV sugár. A fényre sötétedő lencsék nem e körbe tartoznak, azok épp az UV hatására színeződnek el, s védelmet adnak. Aki nem szereti a fényre sötétedő lencsét, a dioptriás szemüvegéhez alkalmazhat mágneses, vagy lehajtható fényvédő lapot, ám újdonságként már megjelent az optikai keretre helyezhető napszemüveg is. Ez egy speciális kiképzésű külön napszemüveg, ami a létező keretek legtöbbjéhez passzol.

Bizonyos kontaktlencsék anyaga is tartalmaz már UV szűrőt, ám mivel a kontaktlencse csak a szaruhártyára illeszkedik, a szem többi részét továbbra is óvni kell napszemüveggel.

Azoknak, akik valamilyen szaruhártya betegségben szenvednek, vagy szürkehályog műtéten estek át, különösen tanácsos odafigyelniük szemük fokozott védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!