Életmód

2017.03.07. 14:21

Fanatic jump: az új fitneszőrülettel leugrálhatjuk a plusz kilókat

Lenti – Lehetőségek bőséges tárháza áll a mozogni vágyók rendelkezésére ma már. Újabb és újabb edzésformák jelennek meg, a különféle már hagyományosnak módható aerobic jellegű tornák mellett a folyamatosan érkeznek az újdonságok.

Korosa Titanilla

Ezek egy része az eddig is jól bevált mozgásformákra épít, de újabb eszközöket bevonva mégis újdonságot, változatosságot jelentenek. Egyik ilyen a fanatic jump, mely már Zalában is megkezdte hódító útját.

Lentiben Szilágyi Veronika fanatic jump edző avatott be ennek rejtelmeibe.

- Korábban kézilabdáztam, majd mikor azt befejeztem hatalmas ürességet éreztem a mindennapjaimban, így mikor lehetőségem lett rá elindultam egy sportoktatói képzésen kézilabda szakon és ezzel együtt elvégeztem a fanatic jump képzést is – mondta. - Ez a mozgásforma külföldön régóta nagy népszerűségnek örvend. Csoportosan zenére végzett vidám aerob jellegű órákat tartok, aminek különlegessége és lényege a rugalmas, instabil mini trambulinon történő testedzés. Ezek 122 centiméter átmérőjűek és 100-120 kilogrammot bírnak el. A legfontosabb, hogy ennek a mozgásformának is betegség megelőző és egészségmegőrző hatása van, hiszen edzi a szív- és érrendszert, fejleszti az állóképességet, erősíti a stabilizáló mélyizmokat, az ízületi és szalagrendszert, javítja a koordinációt, és ami fontos a mindennapok mókuskerekében, hogy oldja a stresszt és játékosan falja a kalóriákat. Ezen kívül cukorbetegek számára nagyon jó, hiszen segíti kiegyensúlyozni a vércukor szintet és helyreállítja a hasnyálmirigy normális működését, javítja az anyagcserét, csökkenti a fej- és hátfájások erősségét.

Balra az edző, Szilágyi Veronika

Szilágyi Veronika azt is elmondta: gyakran találkozik azzal a kérdéssel, hogy melyik korcsoportnak megfelelő a fanatic jump?

- Mondhatni mindegyiknek, a kisgyerekektől és idősebbekig – tette hozzá. - A gyerekek ösztönösen hajtják végre az órákat és élvezik. A felnőttek először talán kicsit feszengenek a trambulin láttán, hisz nincs rajt kapaszkodó, de aztán percről percre javul a hangulatuk, nő a biztonságérzet, átadják magukat a fanatic jump érzésnek. A teltebb vendégeket is elbírja  trambulin, nem kell emiatt aggódni és az idősek is kipróbálhatják attól függetlenül, hogy az idő előre haladtával romlik a koordináció és csökken az izomtömeg, mert a fanatic jump erre is jó.

Több formája van az edzésnek, többnyire hatféle edzésformát követnek. Ezek közt van alap, és táncos forma, tartanak zsírégető intenzív órát, külön van mozgásforma a gyerekeknek és az idősebbeknek, míg az extrém edzés, ami inkább csapatoknak szól és jó állóképességgel rendelkezőknek való. Emellett különféle eszközöket bevonnak a tornába, mint a gumikötél, kézi súlyzó, illetve sorfeladatok is végezhetők. Az elemek között szerepelnek különféle lépéskombinációk attól függően milyen testrészére, izomcsoportra edzenek, de minden edzőnek a saját fantáziájára van bízva hogyan kombinálja a gyakorlatokat. Mindennek alapja a rugózás. Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a trambulinon ugrálni kell, de az edző felvilágosít, hogy nem az ugrás, hanem a lefelé való erőkifejtés, a rugózás a lényeg, kissé behajlított térdekkel és egyenes háttal. Nem felfelé, hanem lefelé kell nyomni a testsúlyt. Ettől válik nehézzé a feladat.

- Az óra, mint máshol is bemelegítéssel kezdődik, majd 3-4-5 elemből álló mozgásformát végeznek a résztvevők, majd levezetéssel, nyújtással zárunk, illetve megbeszéljük, hogy  milyen volt az óra és azt is, hogy mik azok az elemek, amiken a következő alkalommal esetleg változtatnunk. Így együtt, közösen alakítjuk az órákat – mondta zárásként Szilágyi Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!