Életmód

2017.01.31. 16:39

Szűrésre hívják fel a figyelmet

Lenti – Februárban a mellrák megelőzésére és szűrésekre hívja fel a figyelmet a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet egészségfejlesztési irodája a Népegészségügy Program keretében közösen a kormányhivatallal.

Korosa Titanilla

Kánya Szilvia irodavezető elmondta: működésük kezdete óta nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szűrések fontosságára. A járás minden háziorvosi körzetben végeztünk eddig is az egyéb szűrések mellett nőgyógyászati  vizsgálatokat, aminek egyik eleme az emlő vizsgálat volt - mondta.

- Minden évben a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya, az egészségfejlesztési iroda, illetve a háziorvosok Lenti önkormányzatával együttműködve bonyolítják le a mammográfiai szűrésre a mozgósítást, valamint a buszos szállítást a megyei kórházba, amennyiben igény van rá. A szűrővizsgálatra mindazon 45-65 év közötti asszonyokat várják, akik a szűrőállomástól meghívó levelet kaptak. Februárban a lentieknek szervezzük a szűrést, majd a hónap végétől, illetve márciusban a járás további háziorvosi körzetei is bekapcsolódnak.

Kánya Szilvia felhívta a figyelmet: Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt. Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. Magyarországon a nők átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség.

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrák nagyrészt meggyógyítható, viszont a késői stádiumú, áttétes emlőrák esetében a gyógyulás esélye csak 15 százalék körüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!