2017.01.22. 14:58
Télen kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet.
Ezt a jelenséget a napsütéses órák számának csökkenése okozza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint felnőttként naponta legalább 5-6 mikrogramm D-vitamin szükséges az egészség megőrzéséhez.
Ez a mennyiség 18 év alattiaknál, illetve várandós vagy szoptató kismamáknál éppen kétszeres. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és nőknél a menopauza is növeli valamelyest a szükségletet. A D-vitaminhoz napfény vagy táplálkozás útján juthatunk. Kiváló forrásnak számít a halolaj, a máj, a tojás, valamint dúsított gabonafélék mellett a tej és a tejtermék is.
A növények jellemzően kis mennyiségű D2-vitamint tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerek pedig D2 és D3 vitamint vegyesen. Napsugárzás hatására D3-vitamin keletkezik a szervezetben, ami egyébként gyorsabban és könnyebben tud hasznosulni.