Életmód

2016.03.24. 15:13

Tojásokkal díszített fák

Kistolmács, Kéthely - A húsvét közeledtével Zalában és Somogyban is egyre több településen díszítik hímes tojásokkal a közterületi fákat.

Mirkó Imre

Kistolmácson már második alkalommal díszítették fel a tojásfát a tó partján, az ötlet a helyi önkormányzattól és Birkás Zoltán polgármestertől származik. A díszítésben a rossz idő ellenére sokan segédkeztek, akiket a falu vezetése süteménnyel, harapnivalóval, lilahagymás kenyérrel vendégelt meg, az apróságok csokinyuszikat kaptak. A falu központjában, a strand területén lévő nyírfán jelenleg közel 700 tojás van, amely előtt szívesen fényképezkednek az arra járók. A kistolmácsi tojásfát húsvét után két héttel bontják majd le.

Kistolmácson a tóparti fákra aggatták a hímes tojásokat

Kéthelyen is tavaly kezdték el húsvéti díszbe öltöztetni a település központját. Akkor közel 1200 darab tojás gyűlt össze, amit fákra akasztottak, illetve egy másfél méteres óriás tojást is kihelyeztek a térre. Az idén minden tekintetben gyarapodott a díszítés mértéke. Az eredeti tervek szerint ugyanis 2284 darab tojást szerettek volna összegyűjteni a település lakói, ám a díszítés előtti este már túllépték a 2400 darabot is. A tojások száma azóta is szaporodik, hiszen a somogyi településre látogatók is hoznak magukkal tojást, amit aztán felakasztanak a fákra.

A somogyi Kéthelyen több ezer tojással díszítették a teret

A településen mindemellett négy darab új, másfél méteres tojást is kifaragtak az önkormányzat dolgozó, míg a tojások festését a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Molnár Balázs polgármester vállalta. A díszítés része lett egy óriás kosár és tyúkanyó, valamint egy lovas szekér is. Előbbit Molnár Balázs, utóbbit Kardosné Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!