Életmód

2015.09.21. 09:48

TOP 4 átverés, ami a magyar nyugdíjasokat most fenyegeti

Összeszedték a rendőrök, milyen trükkökkel próbálnak bejutni a lakásokba a tolvajok. A tapasztalatok alapján ez a veszély leginkább az idős embereket fenyegeti.

A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak otthonukba, ennek érdekében a legváltozatosabb történeteket képesek előadni,és amikor már bent vannak a lakásban - miközben elterelik az ott lakó figyelmét - az értékeiket gyorsan megszerzik - derül ki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

A rendőrök figyelmeztetnek: ne gondoljuk azt, hogy a ruhásszekrénybe akasztott kabát zsebében, a fűszertartóban, vagy a hűtőszekrényben biztonságban van a pénzünk. Azt tanácsolják, hogy ne tartsunk otthon nagy mennyiségű készpénzt!

A leggyakrabban előforduló trükkök:

A postás biztosan nem hoz hamis pénzt a nyugdíjborítékban: ezért nincs szükség az ellenőrzésükre, ilyen tevékenységet sem rendőrök, sem az önkormányzatok, sem a posta dolgozói nem végeznek. Ezzel a trükkel gyakran sikerül az elkövetőknek a kevésbé körültekintő emberek pénzét eltulajdonítani.Gyakran hivatkoznak az idegenek rosszullétre, kérnek egy pohár vizet, vagy, hogy a lakásban megpihenjenek, míg jobban lesznek, vagy értük jön a rokonuk. Együttérzésünket kihasználva férkőznek bizalmunkba. Vásárlás vagy eladás ürügyével járják az utcákat az elkövetők és az egyedül élő, vagy idős embereket szólítják meg leggyakrabban. Megvételre keresnek vashulladékot, építési anyagokat, vagy tollat, és miközben magukra hagyjuk őket; ellopják az otthon tartott értékeiket. Évről-évre előfordul az őszi időszakban, hogy a terményeket, vagy tűzifát árusítók követnek el bűncselekményt. Felajánlják a segítségüket, hogy a burgonyát, hagymát beviszik a pincébe, kamrába, illetve a fát a tároló helyiségbe, eközben lopják el pénzünket, ékszereinket. De hogyan védekezhetünk?

A rendőrök azt tanácsolják, figyeljünk a környezetükben megjelenő, gyanúsan viselkedő idegenekre. A becsöngető idegenekkel mindig legyünk elővigyázatosak! Ha tehetjük ne engedjünk be a lakásba ismeretlen személyeket!

Ha ez mégis elkerülhetetlen előtte kérjük el tőle az igazolványát.A lakásban soha ne hagyjuk - még rövid időre se - magára.Ha szükséges, hívjuk át a szomszédot, amíg az idegen személy ott tartózkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!