Életmód

2017.01.22. 15:01

Töretlenül népszerű évtizedek óta

Űrhajósoknak találták ki, aztán egy unatkozó katonafeleség zenével megfűszerezte, a híres színésznő pedig oktatófilmeket készített belőle és már indulhatott is a világot meghódító útjára.

Arany Gábor

Röviden ez az aerobik története, a kedvelői szemében pedig könnyen elsajátítható, kevés eszközt igénylő és otthon is művelhető sport, ami fitté, széppé teszi a hölgyeket, mert főleg az ő köreikben aratott sikert.

- Az aerobik dr. Kenneth H. Cooper texasi orvos nevéhez fűződik, ő fejlesztette ki űrhajósok, illetve katonák számára ezt a fizikai aktivitást, állóképességet fejlesztő programot - idézte fel Hajmási János, akit a legkedveltebb edzésformák ismertetésére kértünk, elsőként az aerobikról beszélt. - Jellemzője a nagy ismétlésszámmal, kevés pihenővel végrehajtott gyakorlatok sorozata - mondta a zalaegerszegi testnevelő tanár és személyi edző.

Mindez történt a hatvanas évek elején. A módszert aztán - kis túlzással - egy unatkozó katonafeleség indította el az ismertség felé. Jacki Sorensen a férjével Puerto Ricón állomásozott és az időtöltésként végzett gyakorlatok élvezetesebbé tételére kapcsolta be a mozgás ritmusához illő zenéket. Igazán népszerűvé azonban Jane Fonda, a híres színésznő tette, aki dzsesszbalett elemekkel megfűszerezte a gimnasztikai gyakorlatokon alapuló mozgást.

Az erről készült videokazettáival elsősorban a háziasszonyokat célozta meg, akik ily módon otthon is gyakorolhattak, saját ritmusban, idegenek kellemetlen pillantásait elkerülve. Később a fogyókúrázók által is felkapott sportra egész iparág épült, amely máig ontja hozzá a különféle kiegészítőket: szalagokat, gumigyűrűket, súlyzókat, lépcsőket. Többféle irányzat alakult ki: például step, vízi, dance. Magyarországon pár év késéssel 1983-ban tört ki az aerobik-láz és azóta is tart.

Az évtizedek alatt nem veszített népszerűségéből az aerobik. Képünkön Németh Eszter vezeti az edzést Fotó: Katona Tibor

- Népszerűségét tehát annak köszönheti, hogy gyorsan megtanulható, nem igényel különösebb eszközt és bár otthon is gyakorolható, ma a legkedveltebb csoportos edzések között tartjuk számon. - sorolta az ismérveket.

- Ez a sport a nevét az oxigén jelenlétében végzett mozgásról kapta. A maximális pulzusszám 70-80 százalékán végrehajtott aerobik gyakorlatok edzik a szívet és a tüdőt, ez növeli a szövetek oxigénellátását, javul az állóképesség. Míg eredetileg a teljesítmény fokozása volt a cél, mára áthelyezték a hangsúlyt az egészség megőrzésére. A mai aerobik gyakorlatok a helyes testtartásban szerepet játszó izmok erősítését, nyújtását, mozgáskoordináció fejlesztését segítik - emelte ki.

- Az aerobik választékában megtalálhatók az elsődlegesen kardiómozgásra épülő órák és találni az erőt, az izomzatot fejlesztő gyakorlatok mellett a testtartást, a mély izmok tónusának fenntartását célzó foglalkozások, amelyek legtöbbször már eszköz segítségével érik el a kívánt hatást. Az erősítő edzések célja az aerobiknál nem a kigyúrt izomzat kidolgozása - mutatott rá.

- Az edzések általában hatvan percesek, amiben a dinamikus és statikus erőfejlesztő mozgások váltogatják egymást könnyed, vidám hangulatban. A kezdők olyan csoportot válasszanak, ahol az edző az igényeikre figyelemmel állítja össze a feladatokat. Az életkor itt nem számít, és a kisebb túlsúly sem. Szerintem azért a fogyókúrát ne ezzel vagy legalábbis ne a legintenzívebb gyakorlatokkal kezdjük, ám a fokozatosság elvét betartva a siker nem maradhat el - mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!