Életmód

2016.12.03. 22:40

Tudatos táplálkozás cukor nélkül

Lenti - Mit együnk, hogy jól legyünk? Mindenféle okos tanácsok záporoznak az emberre, ha ebben a témában keresgél.

Korosa Titanilla

Érdemes szelektálni és szakemberhez fordulni, ha úgy döntünk, igenis odafigyelünk az egészségünkre.

Az egészséges táplálkozásról tartott nemrég előadást Faricsné Molnár Katalin, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dietetikusa.

- Az egészségügyi problémák egy része a civilizációs betegségekből adódik - kezdte a szakember. - Az étkezés mindennapi életünk egyik legfontosabb része, egyúttal talán az egyik legelhanyagoltabb is. Több olyan ételt eszünk, amire nincsen szüksége a szervezetünknek. Sokan élnek az egyszer majd szigeten, és különféle okokat találnak, hogy miért csak majd foglalkozzanak magukkal. Ha valaki ezen a szigeten él, akkor mától költözzön el onnan, jöjjön vissza a valóságba, és tegyen magáért és az egészségéért mindennap. Az elhízás a korral is jár. Kevesen tudják, hogy 35 év fölött csökkenteni kell az ételadagot, mivel csökken szervezetünk energiaigénye is.

Faricsné Molnár Katalin  dietetikus több megvalósítható,  hasznos tanáccsal is ellátta  a hallgatóságot Fotó: Korosa Titanilla

A szakember az elhízás okai közt elsőfokú vádlottként a televíziót nevezte meg.

- Ma már 24 órában lehet tévét nézni, távirányítóval váltani a csatornákat, még emiatt sem kell felkelni. Sokan szeretik a főzőműsorokat, és mivel a szemünk hatással van a testünkre, óhatatlanul megkívánjuk így az ételt. Érdemes nem vacsora után nézni a főzőműsort, mert hajlamosak leszünk még egyszer vacsorázni. A tévénézésre szánt értékes időnket mozgásra is fordíthatnánk.

Elhangzott: ételeinknek három fő alkotócsoportja a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Itt érdemes megemlíteni a glikémiás index fogalmát, ami a szénhidrátokat a vérbe jutás sebessége és a vércukoremelő képessége alapján osztályozza. Az első csoportba a gyorsan felszívódó szénhidrátokat sorolják, ide tartozik a cukor és például a csoki, a nápolyi, a fehér kenyér. Ez a csoport könnyen emészthető, rágást alig igényel, szinte már a szájból felszívódik és a vérbe jut. Glikémiás indexe nagyon magas, ami kedvezőtlen a szervezet számára, mivel rövid idő alatt nagyon megemeli a vércukorszintet. A második csoportba azokat a termékeket sorolják, melyek a szénhidrátokat rostba beágyazva tartalmazzák, továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, mint a sárgaborsó, szárazbab, lencse, mák, barna kenyér, magvas zsemle, korpás kifli, durumtészta, barna rizs, zöldség, gyümölcs. A glikémiás indexük kedvező a szervezet számára. Az ebbe a csoportba tartozó termékek rágást igényelnek, nehezen emészthetők, hosszú idő telik el, mire eljutnak a vérbe, és ott lassú, egyenletes, alacsonyabb vércukorértéket adnak.

- Javaslom mindenkinek, hogy próbáljon meg naponta többször rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, zöldséget és főzeléket fogyasztani. Értékük nagyobb, ha nyersen esszük őket. Sok vízzel fogyasztva az élelmi rost megduzzad a bélben, feszül a bélfal, ami ingere a bélmozgásnak, ezáltal kedvező a székletürítés szempontjából is - tette hozzá a dietetikus. - A többi tápanyagot nézve fehérjeforrásainkat elsősorban a halak, a tej és tejtermékek képezzék, illetve a könnyen emészthető, zsírszegény húsokat részesítsük előnyben. A növényi fehérjék közül figyelemre méltók a hüvelyesek, az olajos magvak, a gabonafélék. Zsírfogyasztásunk mennyiségében és összetételében is változtatásra szorul. Az állati eredetű zsírokat 50-50 százalékos arányban növényi olajokkal vegyesen fogyasszuk.

És néhány jó tanács.

- Táplálkozzunk változatosan, kerüljük a túlzott zsírfogyasztást és sózást. Hagyjuk el a cukrok és az édességek élvezetét, együnk naponta 4-szer, 5-ször keveset, válasszunk barna kenyeret. Ha nem reggeliztünk, és nem volt időnk ebédelni sem, este ne pótoljunk be mindent. Legyen bőségesebb a reggeli és az ebéd, de az esti órákban már kevesebbet együnk, mivel éjszaka testünk nyugovóra tér. Kiemelném, hogy a legjobb ital a víz, alkoholt pedig csak ritkán és keveset igyunk, továbbá természetesen ne dohányozzunk, valamint mozogjunk rendszeresen, és főként ne jutalmazzuk magunkat evéssel!

– A legnagyobb bajokat a cukorbevitel jelenti. A korszerű táplálkozás hadat üzen a cukroknak. Nagyon keveset együnk belőle, de el is hagyhatjuk. A cukor ugyanis nem testépítő, nem csontépítő, csak értékes tápanyagok nélküli üres kalóriaforrás, ami nagyban hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Érdekesség, hogy Szent- Györgyi Albert kollégáival vizsgálta minden ételnek a szervezetre gyakorolt hatását. Kísérleteik során tudományosan bebizonyították, hogy cukorra nincs szüksége a szervezetnek, sőt, ha bejut a szervezetbe, ott óriási károkat okoz. Ennek ellenére iparággá fejlődött az édességgyártás. Szimbólumot csináltak a cukorból, összekötötték azzal, ami jó az életben, édes, mint az anya, aki, ha ötöst kapsz az iskolában, ad neked jutalmul egy csokit, nem pedig karalábét – hívta fel a figyelmet a túlzott édességfogyasztásra a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!