Életmód

2017.05.12. 06:45

Új edzéstípusok, újabb eszközökkel - A világ legnagyobb fitnesz-, wellness- és egészség-seregszemléje

Zalaegerszeg - Még mindig a testépítők a legfőbb célközönsége a fitnesziparnak. Ezt a megállapítást Hajmási János zalaegerszegi testnevelő tanár és személyi edző tette, miután ellátogatott az április közepén rendezett kölni fitnesz világkiállításra.

Arany Gábor

Virágzó ágazat mutatkozott be ezúttal is: a tucatnyi óriási csarnokban, összesen 160 ezer négyzetméteren berendezett kiállítótérben 150 ezernél több látogató fordult meg, akik 117 országból érkeztek. A világ legnagyobb fitnesz, wellness és egészség seregszemléjén 49 ország képviseltette magát 1019 kiállítóval. A legújabb irányzatokat és fejlesztéseket láthatta a közönség, melynek több mint fele, 83 ezren számítottak szakmai látogatónak. Az érdeklődést magyarázza, hogy ma már 56 millió európai jár rendszeresen edzőterembe, fitneszstúdióban, és évente négy százalékot maghaladó a növekedés. Az iparág értékesítése elérte tavaly a 26,3 milliárd eurót, ami 3,1 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz. Ezzel Európa e téren már a világ legnagyobb piaca, megelőzve az USA-t is. Ennyi bevezető után az előzményekről még annyit érdemes elmondani, hogy Hajmási János anno a testnevelési egyetem harmadik évfolyamos tanulójaként eredményei alapján nyolc hónapot tölthetett a kölni sportfőiskolán köztársasági ösztöndíjjal. Ennek közel 20 éve, de az akkor kialakult kapcsolatok ma is élőek, így kapott meghívást az egyik sportgépet forgalmazó cégtől, hogy látogasson el a seregszemlére, szívesen kalauzolják.

Óriási tömeg figyelte az edzéseket és a gépeket

- Kölnben a világ élvonala képviselteti magát, gépek, táplálékkiegészítők, ruházati termékek sokasága várta a látogatókat, és a közönség jelentős részét a szakmai érdeklődők tették ki - fogalmazott a szakember, aki testvérével, a szintén edzőként ténykedő Hajmási Györggyel testközelből ismerkedhetett a legújabb irányzatokkal.

Több új fajta edzéstípus mutattak be, ami szinte kötelezően egyben új fajta eszközök bevezetését is jelenti.

- A legnagyobb tömeget, a testépítéshez kapcsolódó eszközök, és a táplálékkiegészítők vonzották, láthatóan még mindig a body building a fő irány. Ebben közrejátszott az is, hogy a kiállításon megjelentek a sportág sztárjai, őket szinte bálványozta a közönség. A több ezer négyzetméteres csarnokokban akár napokig is lehetett sétálni anélkül, hogy ugyanabba a kiállítóba többször belebotlottunk volna - szűrte le tapasztalatát.

Erősítés a parton és a vízben újfajta eszközökkel

Hajmási János úgy látja, a fitneszipar első számú célközönsége a 25-40 éves korosztály. A fiatalabbak számára a testépítés a vonzó, míg a 30-40 éves korban az emberek már más célokat fogalmaznak meg, az életmód is megváltozik és genetikailag is elérhetetlenné válnak azok az izomkötegek, amiket felvonultattak Kölnben is. Úgy látja, a klasszikus testépítés mellett a saját testsúllyal végzett gyakorlatok, a funkcionális edzés terjed rohamosan. Ehhez egyre több és rafináltabb eszközöket kínál az ipar, felsorolni is nehéz ezeket. Megjelentek például a vízben, illetve vízen használt kiegészítők: súlyzók, labdák, vagy például lebegő plató, amin egyensúlyozás közben lehet a tornagyakorlatokat végrehajtani. Úgy tűnik, hogy a legegyszerűbb, alapmozdulatoknak tekinthető gyakorlatokhoz is kitalálnak valamit

- Nem érdeke a gyártóknak, hogy az otthon könnyedén, olcsón űzhető sportok elterjedését segítsék - fogalmazta meg véleményét erről. A hagyományos eszközök megújításának is szemtanúi lehettek. Ilyen például a speciális szerkezetű futópad, a skillmill, ami sokféle módon használható és a természetes mozgást megközelítő élményt nyújt. A spinning kerékpárokhoz már szimulátor kapcsolható, ami képernyő segítségével tetszőleges külső környezetbe viszi el a sportolót, miközben méri és kijelzi a teljesítményét, pulzusát, a felhasznált kalóriát és sok más paramétert.

Hajmási János 20 évvel ezelőtti tanulmányainak köszönhette a meghívást Fotó: Arany Gábor és FIBO

Hajmási János arról is beszámolt, hogy az élsportban használatos módszerek kezdenek elterjedni a hétköznapi fitneszben is, ezt mutatja, hogy a kiállításon megjelentek sportorvoslásban élenjáró cégek. Elemző programokat kínálnak, ezek segítenek meghatározni, az edzettségi állapotot, ami alapján kiválasztható a legmegfelelőbb mozgásforma. Ez hatékonyabbá teszi az edzést és az esetleges sérülések is elkerülhetők.

- Ez a fajta analitikus szemlélet a tömegsportban nem volt jellemző - tette hozzá. - Ez pedig átvezet a prevenció és a rehabilitáció területére is, amivel egyre többen foglalkoznak fitneszen belül. Így kapcsolódik össze a gyógyítással, különösen, hogy a civilizációs ártalomnak tekinthető mozgásszervi betegségekkel küzdők száma is növekszik. Ezek új lehetőségeket kínálnak a fitnesziparnak. Emellett az aktív korosztály mind szélesebb rétege ébred rá, hogy a mindennapok tempójával csak megfelelő fizikai kondícióval bír lépést tartani. Ha hozzátesszük, hogy a fejlett országokban a népesség átlagéletkora nő, ami az idősebbek számára elérhető sportolási lehetőség iránt növeli az igényeket, akkor sejthető, mi lesz a fitneszipar egyik újabb fejlődési iránya - fogalmazta meg véleményét Hajmási János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!