Életmód

2017.02.02. 12:15

Van, aki mínusz 20 Celsius fokban is félmeztelenül dolgozik

Zalakaros – Félmeztelenül dolgoznak a legfagyosabb időben is, ráadásul ezt jókedvűen teszik. Télen bizony a szaunamestereké az egyik legirigyeltebb munka.

Pásztor András

A kanizsai Darabos Gábor még a legnagyobb zimankóban és fagyban is mosolyogva indul dolgozni. Nem is csoda, hiszen a munkahelyén – egy karosi szálloda szaunamestereként – közel 100 Celsius fok uralkodik.

– Szaunamesterként nem csak azért van jó hangulatom, mert nem fagyoskodok, sokkal inkább azért, mert kellemes környezetben és társaságban vagyok. – Emellett persze a szervezetünkre is jótékony hatással van a szaunázásnak. Ilyenkor a test verejtékezéssel védekezik a nagy hő ellen, ami segít a méregtelenítésben és lehetővé teszi, hogy szervezetünk aktiválja védelmi rendszerét. Egészségünknek és immunrendszerünknek kifejezetten jót tesz a forró szauna és hideg zuhany, esetleg jégkamra kombinálása. A szaunázás a stresszre is jótékony hatással van, egy 15-30 perces relaxáció segít az ellazulásban, amit a különböző aromás, illóolajas felöntések tovább fokozhatnak.

Darabos Gábor talpig munkaruhában. Télen kifejezetten sokan irigylik a szaunamestert Fotó: Szakony Attila

Darabos Gábor lassan már 15 éve dolgozik szaunamesterként, s tapasztalatai szerint ez idő alatt nagyot fejlődött a magyarok szaunakultúrája.

– A magyarok többsége tisztában van a szaunázás szabályaival, persze előfordulnak még vicces esetek. Volt, hogy valaki papucsban, fürdőruhában és fürdőköpenyben ült be, míg mások nem hiszik, hogy az ékszerek is átforrósodnak. Egyesek pedig keverik a felöntést a beöntéssel.

A szaunamester mindezek ellenére azt tanácsolja, aki teheti, próbálja ki ezt a fajta izzasztó kikapcsolódást, amivel a telet könnyebb elviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!