Életmód

2015.07.26. 11:12

A gyaloglást megkönnyíti a jó túrabot

Zalaegerszeg-Semmering - Az egészséges életmód jegyében minden évszakban kéznél van a lábunk, hogy kiránduljunk, túrázzunk, de nyaranta a hosszabb napoknak köszönhetően messzebb is merészedhetünk akkor is, ha nincs szállásunk.

Arany Horváth Zsuzsa

A semmeringi vasútvonal mellett kiépített turista gyalogútvonal közepes nehézségű, ügyes túravezetővel, jó bakanccsal és túrabottal bárki kellemes élményhez juthat. (E sorok írója először botozott, a tapasztalat kedvező, érdemes használni, egyáltalán nem úri huncutság.)

Lássunk egy kis közlekedéstörténetet: a semmeringi vasút teljes hossza 41 kilométer, a szintkülönbség 460 méter. A vasút 14 alagúton, 16 viadukton, több mint 100 kőhídon és 11 vashídon halad át. A leghosszabb alagút 1431 méteres, a viaduktok között vannak kétszintesek is. A pálya építésekor a támfalakat, kiszolgáló épületeket és állomásokat gyakran az alagútépítésnél keletkezett hulladékanyagból építették.

Gondot okozott, hogy az építés idején a távolságokat nem lehetett kellő pontossággal lemérni a tervezéshez, ezért új eszközöket és módszereket kellett kifejleszteni. A távolság megtételéhez új típusú mozdonyok gyártására volt szükség, ami lökést adott a vasúti közlekedés fejlődésének. Az alagutak és viaduktok építésénél 20 000 ember dolgozott hat éven át. Az építkezés során 89-en haltak meg munkabalesetben.

Az építkezést 1854-ben fejezték be, de az első mozdony már 1853. október 23-án megtette a Mürzzuschlag Payerbach távolságot. 1854. május 16-án I. Ferenc József császár együtt utazott a vasútvonalon a tervezővel. 1854. július 17-én adták át a teljes vonalat. 1956 és 1959 között a vasútvonalat villamosították. Míg 1860-ban a menetidő 2 óra 4 perc volt, ez 1938-ban 1 órára, 1990-re 42 percre rövidült.

A semmeringi vasutat már az építésekor tájépítészetnek tekintették, vagyis arra törekedtek, hogy a technológia harmonikusan illeszkedjen a természethez. A turisták láthatják, ez sikerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!