Életmód

2017.07.12. 10:40

Vigyázzon mit kóstol meg! - Külföldön jobb óvatosnak lenni az ételekkel

Jóval az indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás vagy betegségmegelőző céllal valamilyen gyógyszer szedése. Ez ügyben az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhető tájékoztatás – tanácsolják a Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának munkatársai.

A gyógyszertárakban olyan sókeveréket lehet vásárolni, amelyre hasmenés esetén lehet szükség, ez ugyanis vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag-utánpótlást. A háziorvos véleményét is érdemes kikérni arról, milyen gyógyszereket tanácsos vinni az útra. Aki kisgyermekkel, vagy idős, beteg emberrel utazik, jól teszi, ha csomagol számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert.

A külföldön tartózkodás alatt javasolt fokozottan figyelni a kézmosásra és a tisztaságra, ezért az utazócsomagba mindig kerüljön szappan vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő. Étkezés előtt mindig kezet kell mosni. Az ételhez csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel szabad nyúlni, vagy szalvétával megfogni azt. Rossz vagy gyanús higiénés körülmények között az evőeszközt is jobb áttörölni, az étel tányérral érintkező alsó rétegét nem elfogyasztani. Az alaposan átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, a több órán át langyosan hőkezelt ételek viszont veszélyesek lehetnek. A nyers vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételek – például majonézes termékek, egyes mártások, desszertek – kockázatosak lehetnek. A keményre főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása nem megbízható. Nyers kagyló fogyasztását jobb elkerülni, és az egyes halak és kagylófajták fogyaszthatóságáról érdemes a helyiektől érdeklődni.

Ha bármilyen szokatlan tünet lép fel, orvoshoz kell fordulni. Ha hazautazása után jelentkezik megbetegedés, tanácsos az orvosnak megemlíteni a külföldi utazást, mert összefüggés esetén ez segíti a diagnózis felállítását.

A teljes cikket megtekintheti a teol.hu-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!