Életmód

2017.05.16. 12:57

Nem az életkoron múlik a terápia - mit kell mérlegelni a rákos betegek gyógykezelésénél?

ZALAEGERSZEG - Egy zalakarosi olvasónk avval a felvetéssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy tudomása szerint egyes korszerű daganatellenes készítményeket bizonyos életkor felett már nem kaphatnak meg a betegek.

Magyar Hajnalka

Arról olvasott, hogy a tüdőrákos betegek számára létezik egy készítmény, mellyel legalább 10 évvel meghosszabbítható az élet, azonban ezt bizonyos kor felett nem adhatják a betegeknek.

Észrevételével dr. Máhr Károlyhoz, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosához fordultunk.

- A daganatgátló készítmények alkalmazása nem áll összefüggésben a beteg életkorával - szögezi le elöljáróban a főorvos. - Amúgy valóban léteznek új immunonkológiai készítmények, amelyek Magyarországon, így például Zalaegerszegen is elérhetők. S nem csak a tüdőrák, hanem a melanóma és a veserák terápiájában ugyancsak.

Emellett számos daganattípusban folynak nemzetközi klinikai vizsgálatok. Az is igaz, hogy nem minden betegnél alkalmazhatók a készítmények, léteznek kritériumok, de ezek között az életkor nem szerepel. Szempont azonban, hogy a beteg áttétes avagy sem, milyen stádiumú a daganat, milyen a páciens általános állapota, milyen a laborlelete, s hogy milyen társbetegségekkel küzd.

Ezek sokkal lényegesebb és korrektebb mérlegelési szempontok, mint az életkor. Az olvasó által felvetett észrevételről már mi is hallottunk, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ki is adott egy közleményt.

Dr. Máhr Károly: - Nem minden betegnél alkalmazhatók a készítmények, léteznek kritériumok, de ezek között az életkor nem szerepel
Fotó: Archív

Valóban, a NEAK honlapján az olvasható, hogy egy tüdőrák elleni készítmény kapcsán lábra kapott a téves információ, hogy 75 év felett nem alkalmazható. A közlemény az alábbi módon reagál:

A készítmény befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van. Ezen eljárás lezárásáig a rászoruló betegek egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerhez orvosszakmai indokoltság esetén, amennyiben nincs más elérhető támogatott és hatásos alternatíva.

Az érintett készítmény uniós törzskönyvében a gyógyszergyártó által lefolytatott klinikai vizsgálat alapján került feltüntetésre a nem kissejtes tüdőkarcinóma indikációnál, hogy „a 75 éves vagy annál idősebb betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy erre a populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni.”

Ez azt jelenti, hogy a tüdődaganat indikációban a készítmény hatásossága statisztikailag és klinikailag nem teljes mértékben került bizonyításra. Ez ugyanakkor nem tiltja meg a 75 évesnél idősebb betegek kezelését az adott szerrel, hanem jelzi, hogy a 75 év feletti betegek részére a gyógyszer rendelése a kezelőorvos felelőssége – áll a NEAK közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!