Felsőrajk

2017.02.27. 18:20

Szegény ember kenyere

Felsőrajk - Szombaton délelőtt a felsőrajki termelői vásár adott otthont a keszthelyi egyetem által nemesített burgonyafajták értékesítésének és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadásnak.

Civil Tudósítónktól

A programot a Pannon Egyetem Georgikon Kar Burgonyakutatási Központ és a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület szervezte.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, egyesületi elnök köszöntőjében elmondta: régen a szegény ember kenyere a burgonya volt, amely ma is hozzátartozik a mindennapi táplálkozásunkhoz. Ezt bizonyítja az egyetem burgonyanemesítő munkája is, valamint a termelői piacon megjelent nagyszámú érdeklődő.

Kóstolóval egybekötött bemutató. Ferenczi Gábor egyetemi kutató, Csikós Andrea Dóra szervező, kezében Somogyi kifliből készült krumplisalátával, Vigh László országgyűlési képviselő, Polák Anett és Szabóné Németh Klára szervező. Előttük a zsákokban Balatoni rózsa és Botond fajtájú burgonya Fotó: Horváth Kitti

Ferenczi Gábor egyetemi kutató szaktanácsadás keretében mutatta be az egyetem által nemesített fajtákat, ismertetve a rájuk vonatkozó termesztési és növényvédelmi szabályokat

Eközben Siftár Erika egyetemi munkatárs igyekezett a vetőburgonya iránti óriási keresletet kielégíteni. A legnépszerűbb a Balatoni rózsa és a Hópehely volt, de keresték a Botond, a Somogyi kifli és a Démon fajtájúakat is. A hazai nemesítésű burgonyafajták közös jellemzője a finom ízvilág, a rövid tenyészidő és a kórokozókkal szembeni ellenállás.

Az egyes fajtákból a résztvevők kóstolhattak is. A Somogyi kifliből krumplisaláta, az Arany chipkére keresztelt fajtából pedig sült krumpli készült. A vásárba látogatókat farsang lévén szalagos fánkkal is várták.

dr. Csikós Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!