Foci

2015.07.04. 16:42

Futballparti

Aki esetleg azt gondolta, hogy a hazai futball vezérkara a szurkolói kártyára vonatkozó szabályok „felpuhításával” a Ferencváros saját klubjukat egy éve bojkottáló ultráinak akart kedvezni, annak a pénteki hír nyilván csalódást okozott.

Varga Andor

A fővárosi zöld-fehérek ugyanis bejelentették, hogy az MLSZ által rájuk ruházott joggal élve fenntartják az általuk rendezett meccseken a kötelező kártyahasználatot. És nyilván a vénaszkennereket sem szerelik le a stadionból, amelyek végleg kiverték a biztosítékot a B-közép tagjainál. A Fradi az NB I-ben egyelőre egyedül van ezzel a szigorúsággal: a Paks és a Puskás nem reagált, az MTK és a Debrecen még nem döntött, a többi hetek viszont siettek bejelenteni: náluk kártya nélkül is lehet meccsre járni. (Közbevetőleg, a debreceni ultrák is tettek egy bejelentést: akkor sem térnek vissza a stadionba, ha klubjuk esetleg eltörli a kártyát. A drukkerlélek összetettségét jól mutatja ez: van egy csapatnyi ember, aki a csapatért szorít, de hazai meccsekre csak azért sem jár, hiába törlik el az intézkedést, ami miatt eddig távol tartották magukat...) Az MLSZ-döntés indítéka amúgy nem bonyolult: a sportág vezetői szeretnék, ha lennének emberek a lelátón, a magyar élvonalban a negyed ház is sikernek számít. Arról lehet gondolkodni, hogy ennek érdekében jó ötlet-e lazítani a szabályokon, amiket a biztonság növelése érdekében vezettek be, és ami végeredményben szintén a lelátói létszám növelésére lett volna hivatott.

Egyébként nem lehetetlen, hogy ott, ahol mostantól nem lesz kötelező a kártya, a korábbinál többen használják majd. A kötelező szurkolói regisztráció – amit törvény ír elő – eztán is fennmarad, azaz a drukkernek a jegy vásárlásakor meg kell adnia személyes adatait. Az pedig a biztonsági szolgálaton (avagy a rendező klub hozzáállásán) múlik, hogy a belépéskor (vagy már odabenn, szúrópróbaszerűen) ellenőrzik-e ezek valódiságát: avagy az az ember jön-e meccsre a jeggyel, akinek az adatait bediktálták. Ez nem csak leírva hosszadalmas, végigcsinálni még nagyobb macera (pláne, ha emelkedik esetleg a nézőszám), tehát csökkenti a komfortérzetet az arénában (ami meg majd visszaveti az érdeklődést). És mindettől egy módon szabadulhat meg az ember: ha kiváltja a szurkolói kártyát. Az egész problémát egy dolog írhatná felül, ha javulna a magyar futball. Azt néznénk kártyával vagy anélkül is. Csak ez nem törvénymódosítás kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!