Foci Eb

2016.06.23. 13:54

Ria, ria, Hungária! - Együtt! Küzdve, bízva, olykor szenvedve, de együtt!

Fociláz van Magyarországon! Ezt a kijelentésemet máris felül kell írnom, mert a világ magyarlakta közösségeiben is fociláz van.

Jóna István

A franciaországi labdarúgó Eb-n a magyar válogatott olyat tett, amire nagyon régen nem volt példa. De ne rohanjunk ennyire előre. Előre tudtuk, hogy nem lesz könnyű az F csoportból továbbjutni. Jó magyar szokás szerint voltak fanyalgók, akik féltették a fiúkat és nem bíztak eléggé német mesterükben, Bernd Storckban. A válogatott mindenkinek megadta a csattanós választ, és bebizonyította, a csapat egymásért és a nemzetért is tud küzdeni, méghozzá sikerrel. Legyőztük Ausztriát, döntetlent játszottunk Izlanddal, és az utolsó csoportforduló előtt biztos továbbjutást ünnepelhettünk. Történetünk itt kezdődik.

Szerda délután! Az internet már javában forrong a magyar szurkolói bejegyzésektől és Zalaegerszeg belvárosa is készülődik. Újabb meccsnap, de ez valami más. Nyugodtan, szinte izgalom nélkül készülhettünk a portugálok elleni mérkőzésre, hiszen továbbjutottunk. A mérkőzés előtt az Eb Vitamin napok részeként a Dísz téren felállított sátor zsúfolásig telt szurkolókkal. Egyesek mezben, sállal a kezükben, kifestve, hangkeltő eszközökkel érkeztek, hogy együtt lássák a magyar fiúk utolsó csoportmeccsét. Gyorsan kiemelem azt, hogy együtt, mert ha hiszik, ha nem, ezen a nyáron a meccsnézés családi program lett. Apuka és anyuka együtt jött, hozta a gyerekeket is, akik önfeledten szurkoltak vagy kergetőztek a téren. Fiatalok és idősek, nők és férfiak, a focit szeretők és csak kíváncsi emberek együtt örültek a válogatott minden megmozdulásának.

Lassan kezdődik....

A sátorba már nem jutottam be, de a kivetítő hangszóróiból a Himnuszt hallom, és egyre hangosabban zeng a nemzet éneke, hogy mindenki jól hallja! Minden szív együtt dobban, a tenyerek együtt csattannak és felhangzik a Hajrá, magyarok rigmus is!

Elkezdődik...

Bernd Storck azoknak is lehetőséget adott, akik eddig nem játszottak. Jobban kezdenek a portugálok, de a védelmünk állja a sarat. A 19. percben szöglethez jutunk. Dzsudzsák beível, Nani fejéről Gera elé pattan, aki mellre veszi és ballal a jobb sarokba bombáz. Felrobban a sátor és mindenkiből kiszakad valami földöntúli öröm. Hajdu B. extázisa átjön a közvetítésen.. 1-0-ra vezetünk!!!! Senki sem hiszi el! Libabőrős leszek! A hangulat eddig sem volt visszafogott, de a gól ezt még inkább fokozta. Minden megmozdulásra vagy felsóhajt, vagy tapssal üzen a közönség! Veletek vagyunk! Örömünket az sem csökkenti, hogy a 42. percben Nani egyenlít, 1-1. A félidőben mindenki elemez, értékel - hiszen, ahogy egy reklám is hirdeti, 10 millió fociedző országa vagyunk. Gera gólját emlegeti, amit még a Liverpool ellen szerzett a West Bromwich Albion játékosaként. Érdekes dolgokat hall itt az ember. Például az egyik apuka azért maradt le az Izland elleni mérkőzésről, mert a kezdő sípszó pillanatában megindult párjánál a szülés. Fiú lett, ő is kíváncsi volt a magyarokra - viccelődünk. Ránk most mindenki kíváncsi!

Újra megtelik a sátor, kezdődik a második félidő. Még fel sem eszmélünk, Dzsudzsák Balázs sorfalon megpattanó szabadrúgása a hálóba vágódik. 2-1. Ezt már nehezen hiszik el az emberek. Sokáig nem örülhetünk, CR parádés mozdulattal egyenlít, 2-2. Az őrület ezzel még nem ér véget. Öt perc sem telik el, és Dzsudzsák, akinek a nevét nehezen ejtik ki a külföldiek, újra villan. Harmadszor is vezetünk! Újra felrobban a tér! Mindenki kiabál, örül, szurkol, és nem érti, hogy lehetünk ilyen jók! Az emberek a fejüket rázzák, nem hisznek a szemüknek. Hármat rúgtunk a portugáloknak! CR hisztizik, nem tudja leplezni csalódottságát, de zsenialitását sem, hiszen a 62. percben egy fejessel egyenlít. A hátralévő idő már nem számít. Elek még megdöngeti egy nagy lökettel a kapufát, de gól már nem születik. Király Gabit éltetik! Megérdemli! Szépen lassan lepörög az óra. "Még egyet! Még egyet!" – zeng a buzdítás! Három perc hosszabbítás, örökkévalóság. Atkinson belefúj a sípjába, és új fejezet íródik a magyar labdarúgás történelmében. Az Eb legjobb meccsét játszottuk, és újra Európa labdarúgó térképére íródott a piros, a fehér és a zöld!

Felcsendül a válogatott hivatalos dala... Varázslat, reméljük, soha nem ér véget! A szurkolók a mérkőzés után is csak ámulnak és bámulnak, mert a mi fiaink megcsinálták. Veretlenül lettek csoportelsők! Izland legyőzte Ausztriát és a második helyre jöttek fel.

A magyarok góljaitól ments meg, uram, minket – vicces átirat, de találó, mert hat gólt szereztünk három meccs alatt, és bizakodva várhatjuk a belgák elleni nyolcaddöntőt.

Együtt! Ez a kulcsszó. Küzdve, bízva, olykor szenvedve, de együtt! A válogatott megcsinálta, és az ország és Zalaegerszeg is együtt örül, mert jó magyarnak lenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!