Galambok

2015.05.03. 10:13

Kézzel foghatóvá vált Galambok múltja - A diákok régi tárgyakból rendeztek kiállítást

A Galamboki Hagyományőrző Alapítvány nemes célt tűzött ki maga elé. A szervezet nemrég arra kérte a diákokat, kutassák fel a falujukban még őrzött régi tárgyakat, s azokból szervezzenek szép kiállítást.

Pásztor András

A diákok által felkutatott régi tárgyakból nyílt kiállítást még az első osztályosok, Gerencsér Sára (balról) Kovács Bence és Kovács Barnabás is nagy érdeklődéssel figyelték

A diákok hatalmas lelkesesedéssel vetették bele magukat a gyűjtőmunkába, melynek eredménye egy a múltat hitelesen idéző kiállítás lett.

A tárgyak a népi élet szinte minden területét bemutatják: két bábu az ünnepi paraszti viseletet, az eszközök, képek, szerszámok, könyvek, vallási jelképek pedig a mindennapokat. Mindez persze több lett, mint egy kiállítás: a gyerekek nemcsak a tárgyakat tették közkinccsé, hanem általuk átélhetővé tették azokat a sorsokat is, melyeket a gyűjtés során megismerhettek az idősek elbeszéléseiből. A nemes cél léleknemesítő hatást ért el: megismerve a tárgyak életét, sorsát, több generáció is közelebb kerülhetett egymáshoz. Az idősebbek múltja összefonódott a fiatalok jelenével, és szép emlék lesz akkor is, ha már múlttá szelídül .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!